Skip to main content

Productie van medische radio-isotopen

Medische radio-isotopen voor medische toepassingen

SCK CEN produceert radio-isotopen voor medische beeldvorming en medische behandelingen zoals kankertherapie en pijnbestrijding. Het meten van de uitgezonden straling laat toe om het radio-isotoop in het lichaam nauwkeurig van buitenaf te monitoren en zo de functie van betrokken organen of metabolismes te ontleden. Ook helpen radio-isotopen bij het vernielen van kankercellen.

Productie van radio-isotopen

België is een van de vijf wereldspelers in de productie en distributie van medische radio-isotopen.

 • SCK CEN - Kankerbestrijding (2019)

  Medische beeldvorming

  SCK CEN produceert onder meer voor cardiologische of oncologische doeleinden het radio-isotoop technetium-99m (beschikbaar uit molybdeen-99/technetium-99m generatoren. xenon-133 brengt de longen in kaart.

 • SCK CEN - Kankerbestrijding (2019)

  Kankerdiagnose

  SCK CEN neemt momenteel gemiddeld zo’n 30 à 35% van de wereldbehoefte aan molybdeen-99 voor zijn rekening.

  Bijna 7 miljoen patiënten kunnen jaarlijks een medisch onderzoek ondergaan dankzij de  productie van dit radio-isotoop.

 • SCK CEN - Kankerbestrijding (2019)

  Kankerbestrijding

  Op het niveau van kankertherapieën produceert SCK CEN diverse radio-isotopen. Onder meer worden  iridium-192 (curietherapie), jodium-131 ( schildklierkanker), , yttrium-90 (leverkanker), lutetium-177 (prostaatkanker) in BR2 geproduceerd.

 • SCK CEN - Infrastructuur BR2 (2019)

  Nieuwe radio-isotopen

  SCK CEN past haar voorzieningen continu aan om de bestralingscapaciteiten te vergroten en een nieuwe generatie radio-isotopen te produceren, waaronder holmium-166 en terbium-161 om respectievelijk leverkanker en prostaatkanker te behandelen.

 • 2019_SCK CEN - Lageradioactiviteitsmetingen - mens

  Andere medische toepassingen

  De productie van radio-isotopen door SCK CEN stopt niet bij medische beeldvorming en kankerbestrijding. Enkele voorbeelden van andere toepassingen waarin SCK CEN voorziet: erbium-169 voor injecties in door reuma aangetaste gewrichten, samarium-153, strontium-89 of renium-188 voor de pijnbestrijding van botmetastases en renium-186 voor cardiologische toepassingen.

Geïnteresseerd in ons onderzoek naar nieuwe radio-isotopen of therapeutische behandelingen? Lees over onze expertises en ambities om de strijd tegen kanker op de te voeren.

Meer informatie over kankerbestrijding

Looking for more information or a personalised solution?

Complete the form below and we will contact you as soon as possible.

Share this page