Overslaan en naar de inhoud gaan

Verken de toekomst van protontherapie met Edmond Sterpin

17 oktober '23

Roger Van Geen-laureaat geeft inspirerende lezingenreeks

Met een stevige handdruk feliciteerde Peter Baeten, directeur-generaal van SCK CEN, de nieuwste laureaat van de Roger Van Geen-leerstoel. De leerstoel bekroont wetenschappelijke uitmuntendheid in nucleaire onderzoek en bijzondere inzet voor kennisoverdracht. “Deze editie gaat die eer naar Edmond Sterpin, professor in medische fysica. Het is niet alleen een erkenning van zijn prestaties, maar meteen ook een aanmoediging voor de toekomst. We kijken uit naar zijn blijvende, wetenschappelijke impact”, aldus Peter Baeten. De laureaat verkent (de toekomst van) protontherapie in een inspirerende lezingenreeks.

Iedereen is van harte welkom om die te volgen. Schrijf je snel in!

SCK CEN - Overhandiging Roger Van Geen (2023)

Edmond Sterpin, professor aan KU Leuven en UC Louvain, is geen onbekende in de wereld van medische fysica. Hij interesseert zich hoofdzakelijk voor het gebruik van Monte Carlo-simulaties, automatische planning met behulp van kunstmatige intelligentie, adaptieve radiotherapie en referentiedosimetrie. Zijn naam is echter onlosmakelijk verbonden aan PARTICLE, het eerste protontherapiecentrum in België. Daar – waar zes universitaire ziekenhuizen en netwerkenziekenhuizen samenwerken – coördineert hij het onderzoek.

In zijn functie als onderzoekscoördinator is hij een drijvende kracht achter het continue verbeteren van kankerbehandelingen. Zijn toewijding – zowel klinisch als academisch – zijn van onschatbare waarde voor de vooruitgang van gezondheidszorg. Dat heeft dan ook geleid tot de toekenning van de leerstoel “Roger Van Geen”. Vandaag mocht hij die prijs officieel in ontvangst nemen. “We zijn verheugd om de nieuwste laureaat van de Roger Van Geen-leerstoel te feliciteren. Die prestigieuze erkenning beloont niet alleen zijn opmerkelijke bijdragen aan nucleair onderzoek, maar ook zijn inzet voor kennisoverdracht. We kijken uit naar zijn blijvende impact in nucleaire, medische wetenschap”, aldus Peter Baeten.

Door kennis te delen, benutten we de bestaande kennis van medisiche fysici optimaal en inspireren we nieuwe generaties om het vakgebied te helpen evolueren en de therapieresultaten voor patiënten te verbeteren.
Edmond Sterpin
SCK CEN - Roger Van Geen (2023)

Kennisoverdracht

De inspirerende laureaat zal zijn rijke kennis en inzichten blijven delen. “Medische fysici zijn – dankzij hun kennis – de centrale schakel tussen verschillende disciplines in de gezondheidszorg. Door kennis te delen, benutten we de bestaande kennis van medisiche fysici optimaal en inspireren we nieuwe generaties om het vakgebied te helpen evolueren en de therapieresultaten voor patiënten te verbeteren”, aldus Edmond Sterpin. En hij voegt meteen de daad bij het woord met een boeiende lezingenreeks in het kader van deze leerstoel.

“Deze overhandiging gaf de aftrap aan de lezingenreeks. Diegenen die deze gelegenheid hebben gemist, kan ik geruststellen: er zijn nog kansen om te profiteren van Sterpin’s passie en deskundigheid! In de komende weken verkent hij andere grenzen van (adaptieve) protontherapie”, aldus Michèle Coeck, directeur van SCK CEN Academy en organisator van de lezingenreeks.

Lezingenreeks

Lezing 2

Monte Carlo simulations in medical physics: from basics to clinical applications
9 november 2023
15:00 - 17:00 uur
SCK CEN Lakehouse, Mol (België) 
(link voor online deelname)

Lezing 3

The sword of proton therapy wielded with care and made sharp: management of range uncertainties
14 november 2023
15:00 - 17:00 uur
SCK CEN Lakehouse, Mol (België) 
(link voor online deelname)

Lezing 4

Radiotherapy and proton therapy of the future: artificial intelligence and emerging technologies
21 november 2023
15:00 - 17:00 uur
SCK CEN Lakehouse, Mol (België) 
(link voor online deelname)

Interesse? Inschrijven kan nog! Schrijf je nu in en profiteer van de rijke inhoud,
die professor Edmond Sterpin ons te bieden heeft.

Registreer hier

Deze wetenschappers werden eerder bekroond

De leerstoel “Roger Van Geen” wordt – op initiatief van SCK CEN – tweejaarlijks uitgereikt door het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek (FWO) en het Fonds de la Recherche Scientifique-FNRS (F.R.S.-FNRS). De leerstoel wordt toegekend aan een uitmuntende wetenschapper in het domein van nucleaire wetenschappen en toepassingen. Edmond Sterpin vervoegt de lijst van gerenommeerde wetenschappers die de prijs in ontvangst mochten nemen. Dit zijn zijn voorgangers: Joris De Schutter (KU Leuven – 1995); Roeland Baets, Piet Demeester, Peter Van Daele (UGent – 1997); Denis Flandre (UCL – 1999), Kristiaan Temst (KU Leuven – 2001), Pierre-Etienne Labeau (ULB – 2003); Steven Laureys (ULiège – 2006); Riccardo Raabe (KU Leuven – 2007); Paul Leroux (KU Leuven – 2009); Sebastien Couet (KU Leuven – 2011); Tony Lahoutte (VUB – 2014); Christophe Poinssot (CEA – 2017); Eric Salmon (ULiège – 2019) en Thomas Cocolios (KU Leuven – 2021).

Deel dit artikel