Overslaan en naar de inhoud gaan

Belgische Staat en SCK CEN ondertekenen beheerovereenkomst

18 april '24

De Belgische Staat, vertegenwoordigd door de minister van Energie, Tinne Van der Straeten, en SCK CEN, vertegenwoordigd door Derrick-Philippe Gosselin (voorzitter Raad van Bestuur) en Peter Baeten (directeur-generaal), ondertekenen op donderdag 18 april een beheerovereenkomst. Op hetzelfde moment ondertekende ook het Nationaal Instituut voor Radio-elementen (IRE) zijn beheerovereenkomst.

SCK CEN - Beheersovereenkomst (2024)

Deze beheersovereenkomsten hebben tot doel om, naast het voldoen aan een aanbeveling van het Rekenhof, de onderlinge verbintenissen tussen de Belgische Staat en de federale organen in de nucleaire sector te formaliseren, met behoud van hun autonomie op het gebied van missie, werking en beheer zoals vastgelegd in de wet. Ze vertegenwoordigen een engagement om de maatschappelijke en strategische uitdagingen op middellange en lange termijn aan te gaan met technische expertise en met een wetenschappelijke invalshoek.

Met het nieuwe strategische plan ‘Exploring 2040’  hebben we onze maatschappelijke ambitie aangescherpt. We houden onze focus strak op drie domeinen: innovatieve nucleaire systemen (loodgekoelde Small Modular Reactors en MYRRHA), het beheer van kernafval en ontmanteling, en een doortastende kankerbestrijding. We zijn blij met deze overeenkomst: het bekrachtigt formeel het geloof in Exploring 2040 en steunt onze vastberadenheid om – met partners als IRE – vooruitgang te boeken.
Peter Baeten, directeur-generaal van SCK CEN.

Lees het volledige persbericht op news.belgium.

Naar het persbericht

Deel dit artikel