25 jaar geleden reisde de eerste Belg naar de ruimte. In de voetstappen van Dirk Frimout en Frank De Winne, misschien gaat u binnenkort naar Mars?

2017-10-06

Deze vrijdag vierde het SCK•CEN tijdens de World Space Week het 25 jarig jubileum van Belgisch ruimteonderzoek en -missies. Met onderwerpen als de ruimtereizen van de twee Belgische astronauten Dirk Frimout en Frank De Winne, de wetenschappelijke vooruitgang die werd geboekt, en een veelbelovende toekomst waarin op een dag ruimtereizen naar Mars mogelijk zijn. In dit kader zal Sarah Baatout, onderzoekster op het SCK•CEN, in december op wetenschappelijke missie vertrekken naar het Belgisch Prinses Elisabeth station in Antarctica.

Het 25 jarig jubileum trok een 150-tal professionals, studenten en wetenschappers aan naar het studiecentrum in Mol. Het Belgisch onderzoekscentrum speelt een belangrijke rol in internationaal onderzoek naar de effecten van blootstelling aan ioniserende straling op het menselijk lichaam en haar omgeving. Dankzij onderzoek naar stralingsbescherming begrijpen wetenschappers de werking van het lichaam van de astronaut tijdens ruimtevluchten steeds beter. Door middel van zijn geavanceerde technologieën kan het SCK•CEN bijdragen aan de ontwikkeling van toepassingen die ervoor zorgen dat het op een dag mogelijk is om astronauten naar Mars te sturen.

“ Belgische wetenschappers en astronauten spelen een belangrijke rol in onderzoek en ontwikkeling op het gebied van ruimtevaart. Wetenschappers en astronauten werken nauw samen in alle huidige en toekomstige ruimteontdekkingen. Wat we de afgelopen 25 jaar al bereikt hebben is ongelooflijk, maar we kunnen nog zo veel meer doen.” zei Frank De Winne.

Wetenschappelijke missie naar Antarctica

Het SCK•CEN doet al jaren onderzoek naar ruimtevaart en stuurt regelmatig experimenten de ruimte in. Verschillende projecten zullen gerealiseerd worden deze herfst. Eind november zal de eerste bioreactor van het SCK•CEN naar het International Space Station (ISS) worden gestuurd. Twee weken later zal Sarah Baatout, hoofd eenheid Radiobiologie SCK•CEN, naar  het Prinses Elisabeth station gaan. Daar zal ze de impact van extreme leefomstandigheden (afzondering, stress, isolement,…) op het menselijke immuunsysteem onderzoeken, alsook de eigenschappen van spirulina als voedingssupplement voor astronauten. De kennis die ze dagelijks zal vergaren uit haar onderzoek, zal ze delen met studenten van verschillende Belgische scholen via videovergaderingen.

“ Ik wil graag jongeren enthousiasmeren voor wetenschap en hen stimuleren om zichzelf verder te ontplooien. Onze wetenschappelijke missie naar het Prinses Elisabeth station is een belangrijke stap vooruit voor het SCK•CEN en zal ons immens veel informatie opleveren voor ons ruimtevaart- en medisch onderzoek. ” zei Sarah Baatout.

Jongeren, de astronauten van morgen

In zijn speech benadrukte Dirk Frimout het belang van wetenschap en onderwijs. “Ruimte expedities bestaan al 60 jaar en zijn essentieel voor wetenschap, technologie, economie en vooral voor onderwijs. Het is de plicht van de astronaut om zijn/haar kennis te delen met de toekomstige generatie. De ruimte spreekt tot de verbeelding van jongeren en kan hen warm maken voor wetenschap. We hebben in onze huidige maatschappij nood aan jongeren met een wetenschappelijke en technische achtergrond.“

De verbeelding van leerlingen tot de oneindigheid en verder 

In het kader van deze dag wedijverden de leerlingen van de Europese school van Mol (kleuter-, lagere- en middelbare klassen) om de creatiefste papiermarché helmen, tekeningen, raketten en andere ruimteobjecten. Verschillende prijzen werden uitgereikt aan deze leerlingen, die ook de gelegenheid kregen om vragen te stellen aan astronaut Frank De Winne.

 

 

        Foto:
     Frank De Winne
     Sarah Baatout, hoofd eenheid Radiobiologie