SCK•CEN wetenschapper Hans Vanmarcke publiceert eerste rapport als voorzitter UNSCEAR

2017-02-10

Op 8 februari lanceerde UNSCEAR een belangrijk rapport rond stralingsblootstelling bij elektriciteitsproductie. Het rapport is de eerste publicatie van UNSCEAR in 2017, en tevens het eerste onder het voorzitterschap van de Belgische Professor Hans Vanmarcke.


UNSCEAR is het wetenschappelijk comité van de Verenigde Naties over de gevolgen van blootstelling aan ioniserende straling. Hans Vanmarcke is sinds 1996 betrokken bij UNSCEAR, eerst als lid van de Belgische delegatie en daarna in 2008 als voorzitter van de Belgische delegatie. In 2015 werd hij verkozen tot vice-voorzitter en vanaf 1 januari 2017 staat hij officieel aan de leiding van UNSCEAR.

“Het is voor mij een voorrecht om gedurende twee jaar het gezicht van UNSCEAR te mogen zij.” zegt Hans Vanmarcke, hoofd van de expertisegroepen Radiologische Impact- en Performantiestudies en Moleculaire en Cellulaire Biologie op het SCK•CEN. “Ik ben heel blij met de publicatie van de vier rapporten die we vorig jaar in Wenen hebben goedgekeurd. Het rapport wat maatschappelijk het meest in het oog springt is de vergelijking van de blootstelling aan ioniserende straling bij verschillende vormen van elektriciteitsproductie. Een verrassend resultaat is dat de blootstelling van bevolking en werknemers voor de produktie van eenzelfde hoeveelheid elektriciteit via steenkool of nucleair, grosso modo identiek zijn.”

De vier rapporten, waaronder het rapport, dat verschillende technologieën en methodes van elektriciteitsproductie tegen elkaar afweegt, kunnen geraadpleegd worden op de website van UNSCEAR.