SCK•CEN bekroond met Jaarprijs Wetenschapscommunicatie

2016-10-24

De expertisegroep Microbiologie van het SCK•CEN wordt bekroond met een Jaarprijs Wetenschapscommunicatie 2016 van de Koninklijke Vlaamse Academie van België voor Wetenschappen en Kunsten (KVAB) en de Jonge Academie met het project Food for Spirulina.

Opzet van dit project: Europese middelbare scholieren experimenten laten uitvoeren met spirulina, een bacterie die het SCK•CEN zelf bestudeert in de zoektocht naar oplossingen voor lange bemande ruimtereizen. In samenwerking met ruimtevaartorganisatie ESA werden 1000 experimentkits over middelbare scholen in heel Europa verdeeld waaronder een honderdtal Belgische scholen. In maart 2015 gingen de jongeren in de klas aan het experimenteren met spirulina, een bacterie die op basis van fotosynthese zuurstof kan produceren. In april kregen 100 Belgische leerlingen tussen 12 en 14 jaar uit 10 verschillende scholen de kans hun ervaringen te delen tijdens een unieke dag op het SCK•CEN. Het absolute hoogtepunt? Een live videoverbinding met een astronaute in het internationaal ruimtestation ISS.

"Met het Food for Spirulina project trachtten we jongeren warm te maken voor wetenschap en ruimtevaart", vertelt Nathalie Leys, hoofd van de expertisegroep Microbiologie. "Het is onze ambitie bij het SCK•CEN om studenten al op jonge leeftijd te laten proeven van wat onderzoek en ontwikkeling precies inhouden. Hun enthousiasme en vindingrijkheid zullen binnen enkele jaren immers een troef zijn bij het zoeken naar oplossingen voor de technologische en maatschappelijke uitdagingen van morgen. We zijn dan ook bijzonder blij met deze jaarprijs; een mooie erkenning voor onze inspanningen op vlak van wetenschapscommunicatie."

In totaal werden 16 deelnemers bekroond met een jaarprijs. KVAB reikt op 14 november 2016 de prijzen uit. Dan wordt ook de publieksprijs van EOS uitgereikt. Voor deze pijs kan u stemmen via de website van EOS.