Harald Koninckx wint Odisseaprijs voor studie van gezondheidsrisico's in de ruimte

2016-02-23

Op 16 februari heeft Senaatsvoorzitster Christine Defraigne de Odisseaprijs 2015 uitgereikt. De winnaar is Harald Koninckx met zijn studiewerk "Measures counteracting the radiation health risks on a manned lunar outpost" in het kader van een Master-na-Master in Space Studies. Hij voerde zijn onderzoek uit in de laboratoria van het SCK•CEN onder begeleiding van Sarah Baatout, Marjan Moreels en Merel Van Wallegem van de groep Radiobiologie.

Sarah Baatout: "Harald onderzocht hoe astronauten zich kunnen beschermen tegen de risico's van straling tijdens een maandenlang verblijf op de maan. Hij deed verschillende experimenten in onze labo's en stelde op basis daarvan oplossingen voor om de gezondheidsrisico's te verminderen."

Een van de belangrijkste aandachtspunten voor een toekomstig maanplatform is de kosmische straling en hoe astronauten ertegen te beschermen. In deze studie werd een stralingsomgeving gesimuleerd om te onderzoeken wat de impact is van verschillende antioxidanten en afschermingsmiddelen op de DNA-schade bij menselijke cellen.

Sarah Baatout: "We zijn heel trots dat Harald bekroond is met de eerste prijs. Dit bewijst opnieuw dat het SCK•CEN een ideale omgeving biedt voor studenten en wetenschappers om innovatief onderzoek te doen, onder meer op het gebied van de ruimte. Voor de Odisseaprijs is het al de derde keer dat een student onder begeleiding van het SCK•CEN het tot de vijf laureaten schopt. Harald is nu de eerste die ook de eerste prijs wint. We feliciteren hem van harte en wensen hem veel succes in zijn verdere carrière!"

De uitreiking van de Odisseaprijs vond plaats in de salons van het voorzitterschap van de Senaat, in aanwezigheid van Burggraaf Dirk Frimout, juryvoorzitter. De jaarlijkse prijs, waaraan een beurs is verbonden van 8.000 euro, wordt toegekend aan één of meer laatstejaarsstudenten aan een Europese universiteit of hogeschool, als beloning voor hun werk over ruimtevaart.

 
© Kevin Oeyen