Overslaan en naar de inhoud gaan

NURA - R&D

Onze eigen onderzoeken en ontwikkelingen gefocust op preklinische studies

Als research centrum richt SCK CEN haar pijlen op onderzoeksgebieden waarin het de grootste rol voor de maatschappij kan betekenen. Hoe groter de impact van het thema op onze samenleving, hoe onze groter honger naar onderzoeksresultaten.

Onze onderzoekers gaan momenteel aan de slag op 3 fronten:

SCK CEN - Radiochemische analyses (2019)

Radiochemie

Onderzoek met de focus op het ontdekken en produceren van nieuwe radioisotopen en de mogelijkheden om deze te koppelen aan de ideale dragermolecules. Onze NURA-wetenschappers zoeken momenteel manieren om veelbelovende radioisotopen, zoals 225Ac, 213Bi, 188Re, 161Tb en 177Lu, te bestralen en te scheiden.
 

NURA_NL-how-to_research

Radiobiologie

Radiobiologie of in NURA-context: Het verbeteren van de kennis over de interactie tussen radioisotopen, kankers en het lichaam. Door onderzoek willen we een dieper inzicht krijgen in de farmacokinetiek (wat doet het lichaam met een geneesmiddel?), farmacodynamiek (wat doet een geneesmiddel met het lichaam?) en vat krijgen op de oorzaken van specifieke resultaten.

Ook onderzoeken we de biologische mechanismen die aan de basis liggen van therapeutische en cytotoxische effecten van radiofarmaca. Zo optimaliseren we de doeltreffendheid van de radiotherapie en minimaliseren we de neveneffecten ervan.

SCK CEN - Ringdosimeter (2019)

Dosimetrie

Dosimetrie is de onderzoekstak waarbij we ons richten op het uitbreiden van de kennis om de impact van straling op cellulair niveau te voorspellen. Belangrijk onderzoek, want momenteel zijn doorgaans alleen orgaanmetingen mogelijk. Stel je voor dat je nog specifieker kan meten, bijvoorbeeld op celniveau, dan vind je een schat van informatie waardoor therapieën geoptimaliseerd kunnen worden. Daarvoor bouwen we een distributiemodel dat toelaat om de afgezette energie – oftewel de geabsorbeerde dosis – uiteindelijk op DNA-niveau (nm) te berekenen.

Bent u geïnteresseerd in ons onderzoek? Wenst u meer informatie of wilt u samenwerken op een bepaald onderzoeksthema? Contacteer ons en we bekijken samen de mogelijkheden.

Contacteer onze experts

Deel deze pagina