Overslaan en naar de inhoud gaan

Exploring nuclear medicine

Hoe versnellen we de strijd tegen kanker?

Jaarlijks krijgen zo’n 20 miljoen mensen te horen dat ze kanker hebben. Medische radio-isotopen helpen ons de diagnose te stellen en de ziekte te bestrijden. SCK CEN is reeds decennialang sleutelspeler in de wereldwijde productie van deze radio-isotopen. 

Nu kunnen we dankzij jarenlang nucleaire kennis vergaren, een volgende stap zetten: actief onderzoek voeren naar therapeutische radio-isotopen. Die isotopen vallen de kankercellen rechtstreeks in het lichaam aan. Welke radio-isotopen zijn hiervoor het best geschikt? Hoe gedragen zij zich in het lichaam?  

Onze experts verdiepen zich dag in dag uit in deze nieuwe tak van de nucleaire geneeskunde en gaan mee de strijd tegen kanker aan. Zo helpen we artsen wereldwijd patiënten genezen en bieden we hun een kans op een betere toekomst. 

2022_SCKCEN_Nuclear-medicine-3

Een nieuwe, vaste waarde in de strijd tegen kanker

Na jarenlang onderzoek weten we bij SCK CEN dat onze nucleaire kennis een belangrijke impact kan hebben op de wereld van de geneeskunde. Daarom richtten we een nucleair medisch center of excellence op waarmee we naast de productie van radio-isotopen ook actief onderzoek verrichten naar het gedrag van radio-isotopen als medische behandeling.

We zoeken dus niet alleen naar nieuwe medische radio-isotopen. We testen en produceren ze ook zelf voor klinisch onderzoek. 

Onderzoek naar 3 specifieke kankers

SCK CEN heeft, naast opdrachten voor klinische en industriële partners, ook een eigen kankeronderzoekslijn. Die onderzoekslijn richt zich op innovatieve behandelingen voor drie specifieke kankers:

  1. glioblastoma (hersenkanker);
  2. darmkanker;
  3. en eierstokkanker.

Vandaag de dag zijn vele van die kankers nog onbehandelbaar. Daar willen wij verandering in brengen.

🔗 Hoe vatten we de strijd tegen deze kankers aan? Lees hier verder.

SCK CEN - Infrastructuur BR2 (2019)

Onmisbare sleutelspelers

BR2: radio-isotopen produceren

Bijna 7 miljoen mensen worden jaarlijks onderzocht op kanker dankzij de Belgische productie van molybdeen-99. Medische radio-isotopen worden echter niet alleen ingezet om kankers op te sporen, maar ook om deze te behandelen. Lutetium-177 is zo’n isotoop. 

Voor de productie van die isotopen speelt onze onderzoeksreactor BR2 een sleutelrol. Een enorm aandeel van de wereldwijde vraag naar deze radio-isotopen wordt bij ons geproduceerd – tussen de 25% en 65%.

CRF: radio-isotopen zuiveren

De bouwwerken moeten nog beginnen, maar na oplevering in 2026 speelt het CRF-gebouw een prominente rol in de productie van therapeutische radio-isotopen en radiofarmaceutica.

💡 Meer over BR2 en CRF

SCK CEN - Kankerbestrijding (2019)

Vergroot het potentieel van jouw moleculen om levens te redden

Ons doel is om de ontwikkeling van nieuwe radiofarmaca voor kankerbehandeling te bevorderen. Dat doen onze eigen specialistenteams via onderzoek, maar wij stellen onze uitgebreide kennis en faciliteiten ook ter beschikking van externe partners. Dankzij ons onderzoek en innovatieve infrastructuur helpen wij de latere commerciële productie mogelijk te maken.

Klik verder naar onze dienstverlening
2022_SCKCEN_Nuclear-medicin

Doelgerichte interne therapie met radio-isotopen

Volgens de voorspellingen wordt kanker de meest voorkomende doodsoorzaak in 2036 in Europa. Vroege diagnoses en efficiënte behandelingen dringen zich dus op. Ook de levenskwaliteit van ex-kankerpatiënten – die vaak nog nefaste gevolgen dragen van hun behandeling – kan beter.

De nucleaire geneeskunde staat gelukkig op een kantelpunt: doelgerichte kankerbehandelingen met therapeutische radiofarmaca zijn in opmars.

Het gaat over geneesmiddelen die een radioactief isotoop via een dragermolecule naar het orgaan brengen. Daar kunnen ze heel lokaal de kankercel aanvallen, waardoor de tumor krimpt of verdwijnt. Het gezonde menselijke weefsel errond? Dat blijft ongeschonden. De neveneffecten van een kankerbehandeling zijn dan ook een pak kleiner.

💡 Lees meer over medische radio-isotopen en deze therapie.

Ons meest recente nieuws over nucleaire geneeskunde

Meer nieuws over nucleaire geneeskunde?

Lees hier verder

Deel deze pagina