Overslaan en naar de inhoud gaan

NURA

Medische radio-isotopen zijn bepaalde radioactieven stoffen, die op dit moment in de nucleaire geneeskunde veelvuldig gebruikt worden om kankerdiagnoses te stellen. De nucleaire geneeskunde staat echter op een kantelpunt: doelgerichte kankerbehandelingen met therapeutische radiofarmaca zijn in opmars. Daarbij brengt een dragermolecule een therapeutisch radio-isotoop naar de kankercellen in het lichaam. Zodra het dragermolecule zich aan de cel heeft vastgehecht, zal het radioactief isotoop de kankercel bestralen. De bedoeling is om het DNA van de tumorcel te verstoren. De tumorcel sterft, krimpt en verdwijnt mogelijks volledig.

NURA - SCK CEN (2019)

Expertise als hefboom tegen kanker

Verwacht wordt dat de vraag ernaar sterk zal toenemen, omdat het aantal kankergevallen jaar na jaar stijgt. In 2018 kregen wereldwijd naar schatting 18,1 miljoen mensen een kankerdiagnose, 9,6 miljoen patiënten overleden aan de ziekte.
NURA - SCK CEN (2019)

Baanbrekend onderzoek

Met NURA verstevigt SCK CEN aanzienlijk zijn bijdrage in de strijd tegen kanker. Door zijn kennis en expertise op het vlak van radiofarmaca te bundelen, draagt NURA bij aan de ontwikkeling van de volgende generatie therapeutische radiofarmaca. Meer specifiek voert NURA baanbrekend onderzoek uit naar radiofarmaca voor de behandeling van verschillende soorten kanker, dat in samenwerking met klinische en industriële partners.

Life sciences: sterke combo van expertise en infrastructuur

Nieuwe radioisotopen ontdekken, testen en produceren? Dat kan alleen met de juiste expertise en infrastructuur. SCK CEN is fier op haar interne specialisaties binnen de vakgebieden radiobiologie, radiochemie en dosimetrie. In combinatie met de juiste toestellen om radioactief materiaal te behandelen én met bestralingsfaciliteiten BR2 – en later ook MYRRHA – bekleed ons onderzoekscentrum een veelbelovende positie. Ziedaar het ontstaan van NURA waarmee we een versnelling hoger schakelen in de strijd tegen kanker.

Het NURA-project steunt op drie pijlers:

 • Als research centrum richt SCK CEN haar pijlen op onderzoeksgebieden waarin het de grootste rol voor de maatschappij kan betekenen. Hoe groter de impact van het thema op onze samenleving, hoe onze groter honger naar onderzoeksresultaten. Lees hier meer over de drie fronten waarop onze onderzoekers momenteel inzetten.

 • Naast onze eigen studies voeren we ook onderzoek uit in opdracht van derden. NURA ondersteunt als Contract Research Organization zo klinische en farmaceutische partners bij onderzoeken naar en de ontwikkeling van veelbelovende radiofarmaca voor therapeutische doeleinden. SCK CEN richt zich daarbij op de fasen voorafgaand aan klinische onderzoek. Lees hier meer over onze drie CRO-services.

 • Naast een onderzoekspartner vinden de farmaceutische, biotechnologische en de industrie van medische hulpmiddelen ook een partner in SCK CEN voor de productie van radiofarmaca. SCK CEN heeft de ambitie om een nog duurzamere leverancier van therapeutische isotopen te worden en is dankzij de BR2-reactor – en MYRRHA in de toekomst – een zwaargewicht in de sector. SCK CEN voert elke productiefase in eigen beheer uit, waardoor maximale kwaliteit van het ontwikkelingsproces en het eindresultaat gegarandeerd is.

  SCK CEN richt zich in een eerste fase op de productie van 177Lu en in een latere fase op 225Ac. Om GMP 177Lu naar een groeiende markt te brengen, werkt SCK CEN samen met het Waalse IRE ELiT. We versterken elkaar dankzij het bundelen van onze krachten: SCK CEN beschikt over een uitgebreide knowhow en unieke inzichten op nucleair gebied en IRE ELiT stelt haar uitmuntende expertise in de radiofarmaceutische sector ter beschikking.

  Geïnteresseerd in de productiemogelijkheden en onze dienstverlening? business [at] sckcen [dot] be (Contacteer hier onze experts.)

Versterk het NURA-team

Het NURA-project groeit waardoor we verschillende talenten zoeken.

 • SCK CEN - NURA (2019)

  Onderzoeker

  Onderzoekers bevinden zich op het kruispunt tussen (radio)chemie, (radio)biologie, dosimetrie en farmaceutische wetenschappen en beschikken over een unieke infrastructuur voor onderzoek.

  Bekijk onze vacatures
 • SCK CEN Alumni (2019)

  Ingenieur

  Ingenieurs vormen de ruggengraat van NURA. Ze ontwerpen, bouwen en testen verschillende applicaties binnen NURA: van geavanceerde labo’s tot grootschalige nucleaire installaties.

  Bekijk onze vacatures
 • SCK CEN - NURA (2019)

  Management & ondersteuning

  Projectmanagers beheren de vele projecten binnen NURA. Verder zoekt NURA technische experten, die veiligheid en efficiëntie van onze laboratoria garanderen. Zo kunnen onze laboranten ongeëvenaard onderzoek voeren in een uitdagende, maar flexibele omgeving.

  Bekijk onze vacatures