Overslaan en naar de inhoud gaan

NURA

Medische radio-isotopen zijn bepaalde radioactieven stoffen, die op dit moment in de nucleaire geneeskunde veelvuldig gebruikt worden om kankerdiagnoses te stellen. De nucleaire geneeskunde staat echter op een kantelpunt: doelgerichte kankerbehandelingen met therapeutische radiofarmaca zijn in opmars. Daarbij brengt een dragermolecule een therapeutisch radio-isotoop naar de kankercellen in het lichaam. Zodra het dragermolecule zich aan de cel heeft vastgehecht, zal het radioactief isotoop de kankercel bestralen. De bedoeling is om het DNA van de tumorcel te verstoren. De tumorcel sterft, krimpt en verdwijnt mogelijks volledig.

NURA - SCK CEN (2019)

Expertise als hefboom tegen kanker

Verwacht wordt dat de vraag ernaar sterk zal toenemen, omdat het aantal kankergevallen jaar na jaar stijgt. In 2018 kregen wereldwijd naar schatting 18,1 miljoen mensen een kankerdiagnose, 9,6 miljoen patiënten overleden aan de ziekte.
NURA - SCK CEN (2019)

Baanbrekend onderzoek

Met NURA verstevigt SCK CEN aanzienlijk zijn bijdrage in de strijd tegen kanker. Door zijn kennis en expertise op het vlak van radiofarmaca te bundelen, draagt NURA bij aan de ontwikkeling van de volgende generatie therapeutische radiofarmaca. Meer specifiek voert NURA baanbrekend onderzoek uit naar radiofarmaca voor de behandeling van verschillende soorten kanker, dat in samenwerking met klinische en industriële partners.

Het NURA-project steunt op drie pijlers:

 • Als Contract Research Organization (CRO) voert SCK CEN voor externe partners preklinische studies uit om aan de ontwikkeling van nieuwe, radiofarmaceutische behandelingen mee te werken.

 • Als Contract Manufacturing Organization (CMO) heeft SCK CEN de ambitie om zijn expertise met de productie van radio-isotopen te verbreden en een stabiele leverancier van therapeutische radio-isotopen te worden. NURA focust zich in de eerste fase op de productie van Lutetium-177 en later op Actinium-225, beide in GMP-kwaliteit (Good Manufacturing Practice).

 • SCK CEN streeft naar meer efficiënte en veilige kankertherapieën en schenkt bijzondere aandacht aan fundamenteel onderzoek naar de onderliggende mechanismen van therapeutische radiofarmaca. Om hierin te slagen, brengt SCK CEN de kennis van verschillende onderzoeksgroepen, zoals radiobiologie, dosimetrie en radiochemie, samen. Bovendien zet het onderzoekscentrum de deur open voor samenwerkingen met actoren op verschillende niveaus, waaronder academici, industrie en onderzoekssector. Toch is niet enkel (interdisciplinaire) samenwerking belangrijk: een passende infrastructuur is cruciaal. NURA zal de BR2-onderzoeksreactor bijvoorbeeld inschakelen voor de productie en ontwikkeling van therapeutische radio-isotopen.

Versterk het NURA-team

Het NURA-project groeit waardoor we verschillende talenten zoeken.

 • SCK CEN - NURA (2019)

  Onderzoeker

  Onderzoekers bevinden zich op het kruispunt tussen (radio)chemie, (radio)biologie, dosimetrie en farmaceutische wetenschappen en beschikken over een unieke infrastructuur voor onderzoek.

  Bekijk onze vacatures
 • SCK CEN Alumni (2019)

  Ingenieur

  Ingenieurs vormen de ruggengraat van NURA. Ze ontwerpen, bouwen en testen verschillende applicaties binnen NURA: van geavanceerde labo’s tot grootschalige nucleaire installaties.

  Bekijk onze vacatures
 • SCK CEN - NURA (2019)

  Management & ondersteuning

  Projectmanagers beheren de vele projecten binnen NURA. Verder zoekt NURA technische experten, die veiligheid en efficiëntie van onze laboratoria garanderen. Zo kunnen onze laboranten ongeëvenaard onderzoek voeren in een uitdagende, maar flexibele omgeving.

  Bekijk onze vacatures