Overslaan en naar de inhoud gaan

Verantwoordelijkheid

SCK CEN - Onze verantwoordelijkheid (2019)

Mens en milieu als uitgangspunt

Met een van de kleinste elementen op aarde – het atoom – willen we het grootst mogelijke verschil maken voor de maatschappij. Als internationaal toonaangevend onderzoekscentrum werken we aan technologieën om over de veiligheid van bestaande, nucleaire installaties te waken, om de veiligheid van toekomstige installaties te verhogen en mens en milieu optimaal te beschermen. Zorg en respect is het uitgangspunt van ons handelen.

Klankbord voor binnen- en buitenland

Die inspanningen blijven niet onder de radar. Overheden, onderzoeksinstellingen en bedrijven van over de hele wereld komen bij ons aankloppen. We zijn voor hen een klankbord. Door onze rol hebben we dus een bijzondere verantwoordelijkheid: naar onze werknemers, onze samenleving en het milieu.

Wat willen we betekenen?

Wat willen we betekenen? Welke rol willen we spelen? Wie willen we zijn? Dat zijn de vragen die we ons bij verantwoord ondernemen stellen. Onze inzet is grenzeloos, maar start o.a. bij deze grondbeginselen.

 • SCK CEN - Onze verantwoordelijkheid (2019)

  Werken volgens wet en regelgeving

  We werken in overeenstemming met de toepasselijke wetten, ethische standaarden en internationale regelgevingen. Bij een overtreding hiervan nemen we meteen de gepaste maatregelen en lichten we de betrokken autoriteiten in.

 • SCK CEN - Veilige uitbating (2019)

  Adviseur bij nucleaire ongevallen

  SCK CEN is een belangrijke partner van de overheid om bij een noodsituatie juist in te grijpen. Bij een nucleair incident voeren we radiologische metingen en controles uit. Dankzij die metingen kunnen we de ernst van het nucleair incident vaststellen. Op basis van onze expertise staan we de overheid met raad en daad bij. Zo kan de overheid gepaste maatregelen treffen.

 • SCK CEN - Onze verantwoordelijkheid (2019)

  Blokkade voor de verspreiding van kernwapens

  Om de verspreiding van nucleair materiaal en kernwapens te voorkomen (non-proliferatie), moeten splijtstoffen op een verantwoorde wijze beheerd en gecontroleerd worden. Het toezicht op het vreedzaam gebruik ervan gebeurt door het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA). SCK CEN ondersteunt het IAEA in de ontwikkeling van steeds effectievere en efficiëntere controlemethoden. Zo zetten we onze verspreidingsmodellen in.

 • SCK CEN - Onze verantwoordelijkheid (2019)

  Rolmodel in stralingsbescherming

  Mens en milieu van radioactiviteit beschermen, kunnen we niet op ons ééntje realiseren. Daarom wisselen we onze kennis hierover uit. We waken mee over de kwaliteit en evolutie van die opleidingen op nationaal en internationaal niveau.

 • 2022_SCK-CEN-Gender-equality

  Gendergelijkheidsplan

  Het plan voor de bevordering van gendergelijkheid en diversiteit is opgevat als enerzijds een bewustmaking van onze good practices en anderzijds een oproep tot waakzaamheid om hierin actief te blijven investeren.

  Naar het plan

 • 2022_SCKCEN_Natuurwandeling

  SCK CEN natuurwandeling

  Grootse dingen doen met het atoom als kleinste deeltje? Dat is onze uitdaging. En elke dag doen we dat middenin een prachtig decor: de Molse natuur die uitstrekt over alle SCK CEN-terreinen. Al wensen wij veel meer van die natuur te maken. Hoe? Dat ontdek je al stappend in onze SCK CEN-natuurwandeling. Wees welkom op ons domein!

  Naar de natuurwandeling

Twee richtingen

Die verantwoordelijkheid werkt in twee richtingen. We zijn ons ervan bewust dat onze activiteiten en installaties, zoals elke menselijke activiteit, een impact kunnen hebben op de samenleving, onze omgeving, onze site en het welzijn van onze eigen medewerkers. We wensen dan ook dezelfde uitmuntendheid van ons activiteiten aan te tonen in de bescherming hiervan. Veiligheid, Beveiliging, Gezondheid, Milieu en Kwaliteit zijn dan ook speerpunten in onze bedrijfscultuur.

Lees hier de volledige beleidsverklaring. 

Deel deze pagina