Lesmateriaal
Op deze pagina vind je lesplannen en klasexperimenten. Neem ook gerust een kijkje op onze multimedia pagina.

Lesplannen
Lespakket 'Leven na Fukushima'
Belgische jongeren weten te weinig over radioactiviteit en nucleaire risico’s. Dat merkte Joke Kenens, één van onze onderzoekster, op toen ze in 2018 zelf voor de klas stond. Daarom lanceerde ze het lespakket ‘Leven na Fukushima’ op maat van jongeren uit het 5de en 6de middelbaar. Grote troef? Het bijhorende computerspel waarin je zelf radioactiviteit kan meten.
Lees meer

Lespakketten SRP
In samenwerking met de Britse Society for Radiological Protection werden verschillende lessenpakketten vertaald naar het Nederlands en Frans. Deze interactieve lesactiviteiten zijn gericht STEM richtingen van de derde graad van het secundair onderwijs en handelen over kernsplijting, halveringstijd en de basisprincipes van stralingsbescherming.
Lespakket NIRAS 'Veilig in 1-2-3'
Om kinderen de reflexmaatregelen bij een nucleaire noodsituatie aan te leren, werd door NIRAS het lespakket ‘Veilig in 1-2-3’ ontwikkeld. Aan de hand van een digitale scheurkalender met filmpjes, raadsels en doe-opdrachten leren kinderen van de derde graad basisonderwijs wat te doen bij een nucleair incident. info [at] niras [dot] be (Contacteer NIRAS) voor dit lessenpakket.

Lessenreeks voor primair en secundair onderwijs
De Europese Commissie ontwikkelde een lessenreeks rond ioniserende straling en stralingsbescherming voor verschillende leeftijdscategorieën, gaande van 6 tot 16 jaar. Deze werden online gepubliceerd als downloadbare PDF bundel.

Klas experimenten
MELiSSA klasexperiment met spirulina
In samenwerking met ESERO, de educatieve tak van de Europese Ruimtevaartorganisatie ESA, werd een experimentele kit uitgewerkt voor secundair onderwijs met de spirulina bacterie. Hetzelfde experiment werd in het Internationaal Ruimtestation ISS uitgevoerd. academy [at] sckcen [dot] be (Contacteer ons) voor meer informatie indien je het zelf wilt proberen.

Meet straling met je smartphone
In het kader van onderzoek nucleaire noodplanning werden diverse testen uitgevoerd om straling te meten met je smartphone. Ook jij kan dit proberen aan de hand van de aanbevelingen uit het Shamisen Sings project. Lees meer over dit project.

Interactieve online experimenten
De universiteit van Hannover ontwikkelde interactieve online experimenten om straling te meten, zonder dat je zelf in aanraking komt met ioniserende straling. Sommige van deze informatie is enkel in het Duits beschikbaar. Ontdek ze zelf via volgende links:
Virtueel experiment om de halfwaardetijd van Ba-137 te meten
Virtueel laboratorium in radiochemie
Interactieve experimenten rond ioniserende straling
Interactieve experimenten rond afscherming en meten van straling