Overslaan en naar de inhoud gaan

Lesmateriaal

Op deze pagina vind je lesplannen en klasexperimenten. Neem ook gerust een kijkje op onze multimedia pagina.

2021_SCKCEN_Lespakket-Leven-na-Fukushima

Lesplannen

Lespakket 'Leven na Fukushima'

Belgische jongeren weten te weinig over radioactiviteit en nucleaire risico’s. Dat merkte Joke Kenens, één van onze onderzoekster, op toen ze in 2018 zelf voor de klas stond. Daarom lanceerde ze het lespakket ‘Leven na Fukushima’ op maat van jongeren uit het 5de en 6de middelbaar. Grote troef? Het bijhorende computerspel waarin je zelf radioactiviteit kan meten­­.
Lees meer

 

SRP_pijltjes.png

Lespakketten SRP

In samenwerking met de Britse Society for Radiological Protection werden verschillende lessenpakketten vertaald naar het Nederlands en Frans. Deze interactieve lesactiviteiten zijn gericht STEM richtingen van de derde graad van het secundair onderwijs en handelen over kernsplijting, halveringstijd en de basisprincipes van stralingsbescherming. 

Probeer ze met je klas!

Lespakket NIRAS 'Veilig in 1-2-3'

Om kinderen de reflexmaatregelen bij een nucleaire noodsituatie aan te leren, werd door NIRAS het lespakket ‘Veilig in 1-2-3’ ontwikkeld. Aan de hand van een digitale scheurkalender met filmpjes, raadsels en doe-opdrachten leren kinderen van de derde graad basisonderwijs wat te doen bij een nucleair incident. info [at] niras [dot] be (Contacteer NIRAS) voor dit lessenpakket.

EC_RP67.png

Lessenreeks voor primair en secundair onderwijs

De Europese Commissie ontwikkelde een lessenreeks rond ioniserende straling en stralingsbescherming voor verschillende leeftijdscategorieën, gaande van 6 tot 16 jaar. Deze werden online gepubliceerd als downloadbare PDF bundel.

Food_from_spirulina_-_experiment_kit.jpg

Klas experimenten

MELiSSA klasexperiment met spirulina

In samenwerking met ESERO, de educatieve tak van de Europese Ruimtevaartorganisatie ESA, werd een experimentele kit uitgewerkt voor secundair onderwijs met de spirulina bacterie. Hetzelfde experiment werd in het Internationaal Ruimtestation ISS uitgevoerd. academy [at] sckcen [dot] be (Contacteer ons) voor meer informatie indien je het zelf wilt proberen. 

logo-shamisen-sings.jpg

Meet straling met je smartphone

In het kader van onderzoek nucleaire noodplanning werden diverse testen uitgevoerd om straling te meten met je smartphone. Ook jij kan dit proberen aan de hand van de aanbevelingen uit het Shamisen Sings project. Lees meer over dit project.

UHannover.jpg

Interactieve online experimenten

De universiteit van Hannover ontwikkelde interactieve online experimenten om straling te meten, zonder dat je zelf in aanraking komt met ioniserende straling. Sommige van deze informatie is enkel in het Duits beschikbaar. Ontdek ze zelf via volgende links:

Virtueel experiment om de halfwaardetijd van Ba-137 te meten

Virtueel laboratorium in radiochemie

Interactieve experimenten rond ioniserende straling

Interactieve experimenten rond afscherming en meten van straling

Deel deze pagina