Overslaan en naar de inhoud gaan

Open opleiding in stralingsbescherming voor werknemers conform Artikel 25 ARBIS

Het werken met ioniserende straling brengt welbepaalde risico's met zich mee op vlak van veiligheid en gezondheid. Een bewustwording van de fysische grondslagen van ioniserende straling, de gezondheidsrisico's, de beschermingsmaatregelen en de wettelijke verplichtingen draagt bij aan een effectief preventiebeleid met oog op de bescherming tegen ioniserende straling.

Doel van de opleiding

Het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) bevestigt dat deze opleiding de nodige informatie en vorming in stralingsbescherming omvat, zoals bepaald in artikel 25 van het Koninklijk Besluit van 20 juli 2001 (Koninklijk Besluit houdende algemeen reglement op de bescherming van de bevolking, van de werknemers en het leefmilieu tegen het gevaar van de ioniserende stralingen - ARBIS).

2019_SCK CEN - Lageradioactiviteitsmetingen - mens

Doelpubliek

Deze opleiding is gericht naar mensen die in hun professionele omgeving mogelijk aan ioniserende straling worden blootgesteld volgens artikel 25 van het Koninklijk Besluit van 20 juli 2001 (ARBIS). Volgens de wetgeving dient deze informatie en vorming gegeven te worden vóór de tewerkstelling op de werkpost, en herhaald in functie van de behoeften en minstens eenmaal per jaar.

Tijdens deze opleiding focust men op de praktische benadering van de stralingsbescherming op de werkvloer, en wordt er de nodige aandacht besteed aan interactie met de deelnemers. Er wordt een algemene benadering vooropgesteld die van toepassing is in verschillende sectoren.

SCK CEN - Opleiding bij Academy (2019)

Topics

Deze opleiding behandelt de volgende onderwerpen:

  • Inleiding radioactiviteit en ioniserende straling;
  • De gezondheidsrisico's ten gevolge van de blootstelling aan ioniserende straling;
  • De basisnormen in de stralingsbescherming zoals bepaald in het ARBIS;
  • De goede praktijk die een doeltreffende bescherming waarborgt, inclusief de collectieve en individuele beschermingsmaatregelen;
  • De betekenis van waarschuwingstekens, symbolen en vermeldingen opgelegd door het ARBIS;
  • De wettelijke verplichtingen in stralingsbescherming van de werknemer en werkgever op technisch en medisch vlak, inclusief in het kader van een noodgeval.

Taal en duurtijd

Deze opleiding wordt georganiseerd in het Nederlands, maar kan worden aangeboden in Frans of Engels op aanvraag. Het wordt georganiseerd van 13:30 tot 17:00 uur, inclusief een korte koffiepauze.

Opleidingen op maat

Deze opleiding kan ook op maat van uw bedrijf worden ingericht. Het programma, de duurtijd, het niveau, de taal (Nederlands, Frans of Engels), locatie, etc. kunnen in samenspraak worden bepaald. De opleiding kan bestaan uit theoretische lessen en praktische oefeningen, aangevuld met een technisch bezoek aan één of meerdere installaties van SCK CEN. Op aanvraag kunnen deze opleidingen ook gegeven worden op locatie van de klant.

Raadpleeg onze kalender voor informatie over komende edities van deze opleidingen.

Naar de kalender

Meer opleidingen

SCK CEN biedt nog meer opleidingen over stralingsbescherming aan. Bekijk ook de academische opleiding stralingsdeskundige (RPE), de open basisopleiding stralingsbescherming voor agenten stralingsbescherming (RPO) en de 5-daagse open opleiding in stralingsbescherming.

Vragen over wat de SCK CEN Academy voor jou kan doen?

Vul onderstaand formulier in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Deel deze pagina