Overslaan en naar de inhoud gaan

SCK CEN Art & Science project – 2021: photo contest

Het de focus van het Art & Science initiatief in 2021 was op fotografie, en werd gelanceerd in de context van een fotowedstrijd. Het doel van deze wedstrijd was … de schoonheid – de ethiek – het mysterie – het verhaal – de esthetiek – de controverse – de vreugde … van ons onderzoek op beeld vast te leggen. Geniet hieronder van de inzendingen en winnaars.

Selectie van de vakjury 

Reactie van de vakjury, Ingrid Leonard:

Ik was erg aangemaam verrast door de inzendingen omdat ik beelden te zien kreeg die ik nooit eerder zag. Het was tegelijkertijd ook erg moeilijk om een keuze te maken uit alle ingestuurde voorstellen omdat ze allemaal zeer interessant en ook erg uiteenlopend in opzet of vorm waren. Het was voor mij niet duidelijk welke inzendingen ontstonden als onderdeel van een bestaand wetenschappelijk onderzoek en welke beelden uitstluitend voor deze wedstrijd gemaakt werden. Maar elk voorstel was een interessante dialoog tussen wetenschap en creativiteit. Er zijn zichtbaar veel oververlappingen tussen kunst en wetenschap. Beide domeinen gebruiken verbeelding en creatieve modellen om data te grijpen en te visualiseren voor zichzelf en andere mensen.

Ingrid Leonard studeerde Fotografie aan de Academie voor Schone Kunsten Antwerpen en Geschiedenis aan de Universiteit van Antwerpen. Sinds 2014 is zij verbonden aan het Fotomuseum Antwerpen(FOMU) waar zij als onderzoeker en assistent-curator voor de FOMU-collectie meewerkt aan de tentoonstellingen.

14c.png

ARMAGED Drones in the Sky (Geert Olyslaegers)

ARMAGED-drones in the sky van Geert Olyslaegers is een bevreemdend beeld waarin de aarde wordt afgebeeld als een kleine planeet waar technologie het lijkt over te nemen. De foto doet denken aan een futuristische politiestaat en roept vragen op rond privacy wetgeving. Uit de begeleidende tekst leren we dat drones boven een industriële site in Olen worden ingeschakeld om radiologische detectiesystemen te testen na een eerdere contaminatie. De foto werd samengesteld aan de hand van verschillende opnames en speelt zo met het gegeven van realiteit en fictie. Een eigenschap die al vanaf de oorsprong van fotografie eigen is aan het medium. Op deze manier toont Geert ons dat je steeds kritisch moet blijven voor een realiteit die we aan de hand van beelden geloven. Tegelijkertijd zou je ook kunnen zeggen dat het beeld ons kritisch laat kijken naar technologie. Tot waar kan je gaan voor veiligheid en voor vrijheid? Zaken die vandaag de dag heel erg spelen. (Ingrid Leonard)

2c.png

Hidden gems (Yaana Bruneel and Liesbeth Van Laer)

Het is erg mooi om te zien hoe wetenschappelijk onderzoek en esthetiek hand in hand kunnen gaan. De titel Hidden Gems is dan ook goed gekozen voor dit beeld gemaakt door Yaana Bruneel en Liesbeth van Laer. We zien op het eerste zicht een verzameling edelstenen egaal verlicht tegen een donkere achtergrond. Uit de begeleidende tekst leren we dat het een verre vergroting is van enkele mariene kleikorreltjes en kwarts, gebonden door pyriet voor een onderzoek naar de sorptiecapaciteit van radionucliden door glauconietzanden. Het is erg fijn verrast te kunnen worden door de mogelijkheden van het fotografisch medium dat ons kan helpen het onzichtbare zichtbaar te maken op zo’n mooie manier. Het beeld is tegelijkertijd abstract en zeer concreet, esthetisch en documentair. Het toont een tak van de fotografie waar je als gewone burger weinig mee in contact komt maar die erg belangrijk was en is. (Ingrid Leonard)

6c

The shining heart of ISOL@MYRRHA (Joao Pedro Fernandes Pinto Ramos)

The shining heart of ISOL@MYRRHA is een intrigerend beeld dat behaagt en verontrust tegelijkertijd. Het is moeilijk in te beelden dat de foto op deze wereld werd gemaakt. Het beeld heeft iets onheilspellend. Dankzij de haast perfecte symmetrie, belichting en hypnotiserende oranje gloed wil je blijven kijken. Als toeschouwer heb je geen gevoel van schaal noch afstand, er is geen enkel aanknopingspunt en je blijft gedesoriënteerd achter. Je zou haast kunnen zeggen dat dit dubbele gevoel van fascinatie en onrust overeen komt met het gevoel dat sommige mensen hebben bij nucleair onderzoek. (Ingrid Leonard)

Winnaars van de publieksprijs

14c.png

1st: ARMAGED-drones in the sky (Geert Olyslaegers)

Bijgevoegde foto stelt een zwerm van ARMAGED-drones voor, die een surveillance doen van een industriële site. ARMAGED-drone refereert naar de ARduino MediAted Gamma Emission Detection drone, een drone met geïntegreerde Geiger-Müller detector welke combinatie op het SCK CEN werd ontwikkeld en geoptimaliseerd. De site is een gekende zone met historische Ra-226 contaminatie waar onze eenheid het voorbije jaar dronevluchten organiseerde om onze radiologische detectiesystemen te testen.

De zone en omgeving wordt voorgesteld door een zogenaamde tiny-planet.
De beelden werden genomen, rekening houdend met de heersende dronewetgeving.

De foto van de ARMAGED-drone werd genomen met een NIKON D7200 op 105mm; 1/60sec bij f/7.1; ISO-100. De foto’s van de D1-site en omgeving werden genomen met de DJI Mavic Pro (op 5mm; 1/8000 sec. bij f/2.2; ISO-200) in combinatie met de Litchi App (Panorama mode) en samengevoegde met Image Composite Editor voor het maken van de tiny-planet. Beelden van de verschillende opnames werd gecombineerd met GIMP 2.8.22 en geoptimaliseerd met Lightroom v10.

6c

2nd: The shining heart of ISOL@MYRRHA (Joao Pedro Fernandes Pinto Ramos)

No this isn’t another picture of the famous black hole in the galaxy Messier 87 taken by the Event Horizon Telescope collaboration. This picture was taken in one of the laboratories at SCK CEN where a prototype of a target container is being tested, which is part of the ISOL@MYRRHA.

ISOL stands for Isotope Separator OnLine, and is a technique to produce and extract short-lived radioactive isotopes with high purity from targets bombarded with high energy protons. The extracted radioisotopes are used for fundamental and applied research in the fields of nuclear, atomic, solid state and bio-physics but also for nuclear medicine, namely in novel treatment and diagnostic techniques in cancer research. 

When looking at this picture, it almost resembles a sunset at the sea where its yellow and orange colors transmit calmness and tranquility, but in fact quite the opposite is happening. In the brightest spot of this picture, at the end of the vacuum chamber, the target container can be seen at more than 2000 °C, the temperature range necessary to evaporate and extract the radioisotopes being produced. While this is only a small part of the facility, it sits right at its heart: the target. To build this ISOL facility, a large undertaking with a multi-disciplinary engineering team behind it, is working hard every day to ensure the ISOL technique will become available at SCK CEN in a very near future, in service of science and society.

24c.png

3rd: Cooling down (Bart Van de Venne)

Koeltorens BR2 tijdens werking reactor

Bekijk alle inzendingen

In 2022 wordt een tentoonstelling georganiseerd van deze werken in de SCK CEN Lakehouse.
-

Deel deze pagina