Overslaan en naar de inhoud gaan

Art & Science

Wetenschap en kunst vertellen iets over onszelf en over de wereld.

Wetenschap observeert, meet en berekent, en stelt hypotheses. Of het nu over de natuur, technologie of over de mens en de samenleving gaat, van wetenschap wordt verwacht dat ze ‘juist’ is en de waarheid reflecteert. Het is bekend dat het niet altijd eenvoudig is aan deze verwachting te voldoen. Kunst, op haar beurt, hoeft zich niet bezig te houden met de waarheid. Ze is vrij om de realiteit te overstijgen en de waarheid te ondermijnen, en ze probeert – paradoxaal – daarmee op haar manier evenzeer iets betekenisvol over onszelf en de wereld te vertellen.

Men zou kunnen stellen dat wetenschap de verantwoordelijkheid heeft om de waarheid te zoeken, en kunst niet, integendeel. En toch denken we dat de wetenschap iets van de kunst kan leren, want onze huidige maatschappelijke uitdagingen maken duidelijk dat wetenschap vandaag meer moet zijn dan metingen en berekeningen. Of het nu over klimaatverandering of radioactief afval gaat: vandaag ondervinden we dat de hedendaagse wetenschap in haar onderzoek van de realiteit ook oog moet hebben voor wat niet berekenbaar is, en ook voor wat op zich waardevol is zonder dat daar wetenschappelijk bewijs voor nodig is. We geloven dat kunst en wetenschap elkaar in dat onderzoek kunnen vinden.

Vanuit deze gedachte heeft de SCK CEN Academy in samenwerking met PISA (programme for the integration of societal aspects in nuclear research) het ‘art & science’ project opgezet als essentieel onderdeel van haar activiteiten. Via jaarlijkse initiatieven nodigen we de wetenschappers van het SCK CEN uit om de uitdaging aan te gaan en vanuit hun eigen onderzoek ook als kunstenaars te denken.

SCK CEN Art & Science project – 2021: Fotowedstrijd “Picture your research”

Read more

Deel deze pagina