Overslaan en naar de inhoud gaan

Nieuws

Filter op:
 • 2021_SCKCEN_PWC-7_BR2
  21 september '23

  PWC-7 blinkt opnieuw uit met succesvol splijtstofexperiment in BR2

  Eerder deze maand werd de laatste splijtstofnaald van een onderzoeksproject ontladen in de hot cells van BR2 uit de PWC-7 (Pressurized Water Capsule, 7e generatie). PWC-7 is sinds 2021 de experimentele installatie in BR2 voor het uitvoeren van vermogenstests op commerciële splijtstofnaalden. “Deze laatste ontlading betekent voor ons het einde van een jaar werk waarmee we bewijzen dat we met succes het scheuren van een splijtstofnaald in de PWC kunnen verwerken en dit soort experimenten routinematig kunnen verwezenlijken”, vertelt Simon Billiet, projectleider transiënte brandstoftests.

 • 2023_SCKCEN-Partnership-Kaeri
  30 juni '23

  KAERI en SCK CEN verlengen samenwerking

  Het Korea Atomic Energy Research Institute (KAERI) en SCK CEN ondertekenden op woensdag 28 juni ’23 een Memorandum of Understanding (MOU) voor de komende 5 jaar, tot 2028. Met die overeenkomst versterken beide partijen de samenwerking op het gebied van nucleaire technologie op onze site. Het Memorandum werd ondertekend tijdens een bezoek aan SCK CEN door de heer Han Gyu Joo, president van KAERI, en Peter Baeten, onze directeur-generaal. De delegatie werd vergezeld door een aantal Koreaanse kernenergie-experten en collega’s van SCK CEN.

 • SCK CEN - BR2 - laagverrijkte splijtstofstaven (2023)
  31 maart '23

  Laagverrijkte testsplijtstofelementen doorstonden test met glans!

  Afgelopen vrijdag 24 maart keken nucleaire onderzoekers van SCK CEN met grote ogen en ingehouden adem hoe de BR2-onderzoeksreactor ontladen werd. Uit de reactorkern kwamen drie testsplijtstofelementen met laagverrijkt uranium, waar ze zestig dagen verbleven. Voor het eerst deden die dienst als brandstof voor de Belgische onderzoeksreactor. En dat deden ze met glans. Dat blijkt uit de positieve resultaten van vandaag.