Overslaan en naar de inhoud gaan

Kleurplaten

We zouden ons werk dolgraag persoonlijk willen tonen, maar een bezoekje aan onze technische installaties is niet evident. Nochtans valt er achter de toegangspoort ontzettend veel te ontdekken: indrukwekkende infrastructuren, innovatieve technologieën en grensverleggend onderzoek. In bezoekerscentrum Tabloo ontdek je daar al heel wat van dankzij demo-installaties. En met deze kleurplaten krijg je ook op een creatieve manier een glimps van de fascinerende wereld van nucleaire wetenschap en technologie. 

Handen uit de mouwen. Kleurpotlood in de aanslag. Kleuren maar! 

 • Hot cell_Kleurplaat_0.jpg

  Hot cells - Een knap staaltje infrastructuur

  SCK CEN beschikt over knappe infrastructuur, waaronder ook de hot cells. Daarmee bestuderen en behandelen we radioactieve materialen veilig vanop afstand. Kan je raden wat er in hot cells getest wordt? Materialen voor kernreactoren, bijvoorbeeld!

  Download

 • RDB_Kleurplaat.jpg

  Nuclear medicine - Onze strijd tegen kanker

  SCK CEN zet zijn schouders onder kankeronderzoek en zet zijn expertise in om persoonlijke en vooral minder invasieve kankertherapieën te ontwikkelen. Met ons eigen kankeronderzoeksprogramma schakelen we een versnelling hoger in de strijd tegen kanker.

  Download

 • Spirulina_Kleurplaat_0.jpg

  Spirulina - Een voedselbron voor de toekomst

  SCK CEN wil in D.R. Congo de teelt van ‘spirulina’, een cyanobacterie, ontwikkelen en ondersteunen. Deze bacterie is voedingsrijk en kan dus een belangrijke bijdrage leveren in de strijd tegen chronische ondervoeding.

  Download

 • deco-kleurplaat.png

  BR3 - Een leerschool voor ontmanteling

  Het einddoel van een ontmanteling is het terrein in oorspronkelijke staat te brengen. Om dat te bereiken wordt de radioactiviteit nauwkeurig in kaart gebracht door het beton te meten en de waarden te markeren.

  Download

 • eendekroos-kleurplaat.png

  Eendenkroos - Een radioactieve spons

  Klein in gestalte, groot in kracht! Eendenkroos werpt elke zomer niet enkel een groen tapijt op kanalen en vijvers. Uit ons onderzoek blijkt dat het piepkleine plantje ook radionucliden uit water filtert.

  Download

 • MINERVA-kleurplaat.png

  MYRRHA - Een wereldwijd unicum

  In het Cyclotron Resource Centre in Louvain-la-Neuve is SCK CEN volop bezig met de bouw van het eerste deel van de deeltjesversneller, die de MYRRHA-onderzoeksreactor zal aandrijven.

  Download

 • hotcell-kleurplaat.png

  Geologische berging - Een duik in de bodem

  Hoe reageert de verbruikte splijtstof van kernreactoren – de zogenaamde spent fuel – met zijn omgeving, als we die direct ondergronds bergen? SCK CEN verdiept zich in de materie.

  Download

Deel deze pagina