Belgisch demonstratiemodel LFR-SMR
Loodgekoelde, snelle SMR in België
Tegen 2035-2040 wenst SCK CEN een Belgisch demonstratiemodel te bouwen van een eerste loodgekoelde Small Modular Reactor (Lead Fast Reactor of LFR).
We zetten dus in op een ontwerp voor een innovatieve, meer geavanceerde SMR.

Wat is een snelle reactor?
Snelle reactoren werken met ‘snelle neutronen’. Om de neutronen snel te houden, kan de reactorkern niet met water gekoeld worden. Lichte moleculen, zoals water, remmen neutronen namelijk af. Zware moleculen zoals natrium en lood(-bismut) komen wel in aanmerking als koelmiddel.
Waarom een snelle SMR?
SCK CEN kan voor de bouw van het demonstratiemodel van de eerste Belgische SMR profiteren van het ontwikkelingstraject van MYRRHA.
MYRRHA is geen SMR, maar deelt wel enkele principes zoals het koelmiddel en dus de snelle neutronen. SCK CEN heeft een specifieke expertise opgebouwd in nucleaire technologieën gekoeld met lood-bismut en is er wereldwijd koploper in. De kennis opgedaan voor MYRRHA kan dus overgeheveld worden naar het ontwikkelingsproject van het SMR-demonstratiemodel.

Voordelen LFR-SMR
Loodgekoelde, snelle reactoren hebben een aantal voordelen ten opzichte van traditionele, watergekoelde reactoren.
✔️ minder hoogradioactief afval
✔️ natuurlijke energiebronnen worden beter gebruikt
Snelle reactoren zorgen ervoor dat we minder hoogradioactief afval produceren. Reactoren met snelle neutronen kunnen namelijk elk type uranium splijten, zo ook uranium-238 en plutonium-240. We gaan dus minder van dit langlevend radioactief materiaal produceren én we zouden gebruikte splijtstoffen van de huidige reactoren opnieuw als brandstof kunnen inzetten. Zo kan het volume en de radiotoxiciteit van het radioactieve afval gereduceerd worden.
Bovendien is het energierendement veel hoger omdat er veel meer uranium-238 wordt verbruikt dan uranium-235.
Wat na de bouw van het demonstratiemodel?
SCK CEN deed een voorstudie over Small Modular Reactors gedaan en zal zich nu concentreren op de bouw van een 'technologiedemonstratiemodel' of 'technology demonstrator'.
Naast de technologie die bewezen moet worden, zijn er echter nog enkele belangrijke vereisten om Small Modular Reactors succesvol te implementeren in onze toekomstige energievoorziening.
Goedkoop
Small Modular Reactor kunnen op termijn goedkoper zijn op voorwaarde dat de markt voldoende groot is en er dus massaproductie mogelijk is. We stellen dat Small Modular Reactors economisch voordelig zijn omdat we deze kunnen standaardiseren en in serie kunnen produceren. Elk land heeft echter haar eigen nucleaire veiligheidsautoriteit. Een nauwe samenwerking of een soort homologatie zoals in de automobielindustrie kan helpen om in grotere ‘marktoplossingen’ te denken.
Locatie
SCK CEN zal een technologiedemonstratiemodel bouwen op haar site in Mol. De uiteindelijke locatie van meerdere Small Modular Reactors in België is nog niet beslist en zal ook nog heel wat studiewerk vragen in het vervolgtraject.
Wet op de kernuitstap
De Belgische overheid heeft weliswaar de opdracht gegeven om Small Modular Reactors voor België te onderzoeken, maar momenteel staat dit nog haaks op de wet op de kernuitstap. Om te komen tot een succesvol opvolgingsproject zullen hier nog aanpassingen voor nodig zijn.
Samenwerking met partners
Voor een succesvol SMR-verhaal in België is een samenwerking met industriële partners uit binnen- & buitenland onontbeerlijk. Deze partners en het samenwerkingsverband zijn een apart traject, weliswaar gekoppeld aan de bouw van het technologiedemonstratie model.