Overslaan en naar de inhoud gaan

Belgisch National Data Center voor het CTBT

Het nucleair testbanverdrag of CTBT (Comprehensive Nuclear-Test-Ban-Treaty), verbiedt alle vormen van kerntests wereldwijd. Om het uitvoeren van heimelijke kerntests te voorkomen, voorziet het verdrag in een uitgebreid verificatieregime. Meer dan 300 meetstations en 16 laboratoria verspreid over de wereld moeten mogelijke kerntests detecteren aan de hand van vier wetenschappelijke methodes: seismisch, hydro-akoestisch, infrasound en radionucliden. Deze technieken laten de opsporing van kernexplosies toe, ongeacht of deze in de atmosfeer, ondergronds of onder water plaatsvinden.

De informatie van de meetstations wordt gecentraliseerd in Wenen, waar de verdragsorganisatie (CTBTO) gevestigd is. De lidstaten van het CTBT helpen om de verzamelde data te analyseren. Daarvoor wordt in elke lidstaat een National Data Center opgericht, dat wetenschappers uit diverse branches verenigt.

De gegevens die de meetstations verzamelen, worden overigens niet alleen voor de detectie van kerntests gebruikt. De data kunnen andere wetenschappelijk toepassingen kennen. Zij worden aangewend om vroege waarschuwingen voor naderende tsunami’s uit te sturen. Zij laten een nauwkeurige voorspelling van de aanvang van moessonregen toe, waardoor landbouwactiviteiten beter getimed kunnen worden. Zij zijn tevens een bron van informatie over klimaatverandering.

Het Belgische National Data Center werd tot NDC.be gedoopt. Het NDC.be faciliteert de interactie tussen de Belgische instellingen en het CTBTO.

Activiteiten van het NDC.be

 • SCK CEN - Crisisbeheersing (2019)

  Analyserapporten

  We stellen analyserapporten op over waarnemingen die wijzen op een nucleaire explosie.

 • SCK CEN - Crisisbeheersing (2019)

  CTBTO-activiteiten en bijeenkomsten

  We ondersteunen de Belgische bijdrage aan CTBTO-activiteiten en bijeenkomsten.

 • SCK CEN - Crisisbeheersing (2019)

  Simulaties en oefeningen

  We nemen deel aan simulaties en oefeningen van het CTBTO.

 • SCK CEN - Missie en visie (2019)

  Internationale samenwerking

  In 2019 werd een akkoord afgesloten over samenwerking en pooling van expertise tussen de NDC’s van de BENELUX-landen.

Stichtende leden

De stichtende leden van het NDC.be zijn:

 • De Federale Overheidsdienst Economie, (DG Energie)
 • Het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC-AFCN)
 • SCK CEN (SCK CEN)
 • Het Koninklijk Meteorologisch Instituut (KMI-IRM)
 • De Federale Overheidsdienst Buitenlandse Zaken

Het NDC.be werkt samen met andere Belgische wetenschappelijke instellingen, die geassocieerd worden aan de activiteiten.

Deel deze pagina