Overslaan en naar de inhoud gaan

Veiligheid

 • SCK CEN - Dosimetrie (2019)

  Dosimetrie

  Bepaalde arbeidsprocessen waaronder elektriciteitsproductie door kernenergie, nucleaire geneeskunde, medische beeldvorming en radiotherapie, maken gebruik van ioniserende straling of radioactiviteit. Bij een verhoogde blootstelling neemt de kans op gezondheidsschade toe. SCK CEN meet, analyseert en controleert de dosissen die zowel werknemers als de omgeving oplopen.

  Meer informatie

 • SCK CEN - Veilige uitbating (2019)

  Veilige uitbating

  In Europa zijn er ongeveer 120 kernreactoren operationeel. Meerdere Europese landen beslisten om de uitbating van de kerncentrales te verlengen. De veiligheid ervan is prioriteit. Na verloop van tijd kunnen de structuurmaterialen door de radioactieve straling veranderen. SCK CEN zet zijn kennis over materiaalveroudering in om de levensduur van de kernreactor nauwkeurig te voorspellen.

  Meer informatie

 • 2019_SCK CEN - Meten is Weten

  Lageradioactiviteitsmetingen

  Radioactiviteit is een natuurlijk fenomeen, maar ontstaat ook door menselijke activiteiten. Het is overal aanwezig, maar niet zichtbaar met het blote oog. Hoe nemen we radioactiviteit dan wel waar? SCK CEN kent de kneepjes van het vak en detecteert zelfs extreem lage concentraties aan radioactiviteit.

  Meer informatie

 • SCK CEN - Veilige uitbating (2019)

  Crisisbeheersing

  De kans op een nucleair ongeval is klein, maar nooit helemaal uitgesloten. Bij een nucleair ongeval kan radioactiviteit vrijkomen in de lucht, in het water of in de bodem. Om de gepaste maatregelen te kunnen nemen, moet de overheid de situatie juist kunnen inschatten. SCK CEN helpt de overheid door ter plaatse metingen uit te voeren en de radiologische gevolgen voor mens en milieu te berekenen.

  Meer informatie

 • SCK CEN - Ruimte (2019)

  Ruimtevaartonderzoek

  Een maandorp. Een kolonie op Mars. Er circuleren ambitieuze plannen, maar langdurige gewichtloosheid, kosmische straling en een gebrek aan voedselbevoorrading zetten een voet voor de deur. Met zijn ruimtevaartonderzoek werkt SCK CEN aan oplossingen voor de uitdagingen, die een verdere ruimteverkenning in de weg staan.

  Meer informatie

Deel deze pagina