Veiligheid
-
Dosimetrie
Bepaalde arbeidsprocessen waaronder elektriciteitsproductie door kernenergie, nucleaire geneeskunde, medische beeldvorming en radiotherapie, maken gebruik van ioniserende straling of radioactiviteit. Bij een verhoogde blootstelling neemt de kans op gezondheidsschade toe. SCK CEN meet, analyseert en controleert de dosissen die zowel werknemers als de omgeving oplopen.
-
Veilige uitbating
In Europa zijn er ongeveer 120 kernreactoren operationeel. Meerdere Europese landen beslisten om de uitbating van de kerncentrales te verlengen. De veiligheid ervan is prioriteit. Na verloop van tijd kunnen de structuurmaterialen door de radioactieve straling veranderen. SCK CEN zet zijn kennis over materiaalveroudering in om de levensduur van de kernreactor nauwkeurig te voorspellen.
-
Lageradioactiviteitsmetingen
Radioactiviteit is een natuurlijk fenomeen, maar ontstaat ook door menselijke activiteiten. Het is overal aanwezig, maar niet zichtbaar met het blote oog. Hoe nemen we radioactiviteit dan wel waar? SCK CEN kent de kneepjes van het vak en detecteert zelfs extreem lage concentraties aan radioactiviteit.
-
Crisisbeheersing
De kans op een nucleair ongeval is klein, maar nooit helemaal uitgesloten. Bij een nucleair ongeval kan radioactiviteit vrijkomen in de lucht, in het water of in de bodem. Om de gepaste maatregelen te kunnen nemen, moet de overheid de situatie juist kunnen inschatten. SCK CEN helpt de overheid door ter plaatse metingen uit te voeren en de radiologische gevolgen voor mens en milieu te berekenen.
-
Ruimtevaartonderzoek
Een maandorp. Een kolonie op Mars. Er circuleren ambitieuze plannen, maar langdurige gewichtloosheid, kosmische straling en een gebrek aan voedselbevoorrading zetten een voet voor de deur. Met zijn ruimtevaartonderzoek werkt SCK CEN aan oplossingen voor de uitdagingen, die een verdere ruimteverkenning in de weg staan.