Overslaan en naar de inhoud gaan

Milieu

 • SCK CEN - Ontmanteling en decontaminatie (2019)

  Ontmanteling en decontaminatie

  Hoe begin je aan de afbraak van een kerncentrale of nucleaire site? Hoe lang duurt het? Hoeveel kost het? SCK CEN heeft intussen al tal van grootschalige ontmantelingsprojecten achter de rug. Die projecten leveren SCK CEN een berg expertise op, die het bij te ontmantelen installaties intern kan aanwenden en extern kan valoriseren.

  Meer informatie

 • SCK CEN - Afval en berging (2019)

  Afval en berging

  Wat is radioactief afval? Waar komt het radioactieve afval vandaan? Wat doen we ermee? De Nationale Instelling voor radioactief afval en verrijkte splijtstoffen (NIRAS) buigt zich over dat vraagstuk. SCK CEN helpt NIRAS om alle openstaande vragen te beantwoorden.

  Meer informatie

 • SCK CEN - Dosimetrie (2019)

  Dosimetrie

  Bepaalde arbeidsprocessen waaronder elektriciteitsproductie door kernenergie, nucleaire geneeskunde, medische beeldvorming en radiotherapie, maken gebruik van ioniserende straling of radioactiviteit. Bij een verhoogde blootstelling neemt de kans op gezondheidsschade toe. SCK CEN meet, analyseert en controleert de dosissen die zowel werknemers als de omgeving oplopen.

  Meer informatie

 • 2019_SCK CEN - Meten is Weten

  Lageradioactiviteitsmetingen

  Radioactiviteit is een natuurlijk fenomeen, maar ontstaat ook door menselijke activiteiten. Het is overal aanwezig, maar niet zichtbaar met het blote oog. Hoe nemen we radioactiviteit dan wel waar? SCK CEN kent de kneepjes van het vak en detecteert zelfs extreem lage concentraties aan radioactiviteit.

  Meer informatie

 • SCK CEN - Veilige uitbating (2019)

  Crisisbeheersing

  De kans op een nucleair ongeval is klein, maar nooit helemaal uitgesloten. Bij een nucleair ongeval kan radioactiviteit vrijkomen in de lucht, in het water of in de bodem. Om de gepaste maatregelen te kunnen nemen, moet de overheid de situatie juist kunnen inschatten. SCK CEN helpt de overheid door ter plaatse metingen uit te voeren en de radiologische gevolgen voor mens en milieu te berekenen.

  Meer informatie

Deel deze pagina