Overslaan en naar de inhoud gaan

Veilige uitbating

Onder streng toezicht

Het atoomtijdperk start in december 1939, wanneer twee Duitse natuurkundigen, Otto Hahn en zijn assistent Fritz Strassmann, voor de eerste keer een uraniumatoom splijten. Drie jaar later wekken wetenschappers een kettingreactie op. Sinds die ontdekking ontwikkelt de relatief jonge wetenschap zich in een razend tempo. België was een van de eerste landen die op de ontwikkeling van kernenergie inzette. In 1961 werd Belgian Reactor 3 (BR3) in Mol opgestart voor elektriciteitsproductie. In de jaren ’70 en ’80 kwam er met Doel en Tihange een nucleair park voor commerciële productie in België. In Europa zijn er op dit moment ongeveer 120 kernreactoren operationeel.

SCK CEN - Veilige uitbating (2019)

Veiligheid voorop

Meerdere Europese landen beslisten om de uitbating van de kerncentrales te verlengen. De veiligheid ervan is prioriteit. Na verloop van tijd kunnen de structuurmaterialen door de radioactieve straling veranderen. Het is van belang om die verandering te onderzoeken en nauwkeurig te kunnen voorspellen.

Sinds zijn oprichting legde SCK CEN zich toe op de studie van splijtstoffen en bestraalde materialen. Dankzij die studies bouwde het onderzoekscentrum een schat aan kennis over materiaalveroudering op. Uitbaters uit binnen- en buitenland schakelen SCK CEN in als adviseur in hun bewakingsprogramma’s.

Bestralen en breken

Splijtstoffen en materialen worden aan een intense straling onderworpen om vervolgens de schade en verouderingsprocessen te analyseren. Waarom bestudeert SCK CEN die verouderingsprocessen? Ze bepalen de levensduur van een kernreactor.

  • SCK CEN - Veilige uitbating (2019)

    Bestralen

    In het materiaalonderzoek speelt de BR2-onderzoeksreactor van SCK CEN een belangrijke rol. In BR2 worden namelijk allerlei proefstukken van splijtstoffen en structuurmaterialen voor huidige kerncentrales en toekomstige reactorconcepten bestraald. Dankzij de hoge intensiteit van de neutronenstraling in BR2 kunnen onderzoekers van SCK CEN accuraat voorspellen hoe materialen zich in een kernreactor (zullen) gedragen.

  • SCK CEN - Veilige uitbating (2019)

    Breken

    Met mechanische, chemische en microstructurele onderzoeksinstrumenten analyseert SCK CEN de schade en verouderingsprocessen van de materialen. Een voorbeeld is de Charpy V-notch-test, een internationale test waarbij onderzoekers met een zware slaghamer proefstukken breken om de breuktaaiheid van het kuipstaal te controleren.

BR2: een (reactor)vat vol kennis

Die bestralingen vinden plaats in de onderzoeksreactor Belgian Reactor 2 en het laboratorium voor hoge en middelmatige activiteit (LHMA). BR2 is een materiaaltestreactor. Sinds de opstart in 1962 is het een van de krachtigste onderzoeksreactoren ter wereld. Door splijtstoffen en materialen te testen, draagt BR2 bij tot het garanderen van de veiligheid van huidige en toekomstige nucleaire installaties. In de BR2-onderzoeksreactor bestraalt SCK CEN bestraalt eerst de materialen, waarna het LHMA de schade en de verouderingsprocessen analyseert. Die testresultaten vormen de basis om de levensduur van kernreactoren nauwkeurig te voorspellen. Verder is BR2 een belangrijk instrument om radio-isotopen te produceren en silicium te doperen.

SCK CEN - Veilige uitbating (2019)

Materiaaltesten

Voor metallurgische analyses, mechanische testen en materiaalanalyses voor radioactief materiaal reken je op SCK CEN. Het team van experts levert nauwkeurige resultaten op basis van uitgebreide analyse en begrijpt daarbij als geen ander de kwaliteitseisen van de industrie.

Ontdek onze diensten

SCK CEN - Veilige uitbating (2019)

Kleine kans, maar wat als er een nucleair ongeval plaatsvindt?

De nucleaire sector is gebonden aan strikte veiligheidsregels en –procedures. De kans op een ernstig, nucleair ongeval is daarom ook heel klein, maar niet onbestaande. Bij een nucleair ongeval kan er radioactiviteit vrijkomen in de lucht, in het water of in de bodem. Bij een nucleair ongeval stuurt SCK CEN meetteams ter plaatse om metingen op het terrein uit te voeren. Weersomstandigheden hebben een invloed op de radiologische gevolgen: de windrichting beïnvloedt bijvoorbeeld de besmette zones. SCK CEN heeft atmosferische modellen ontwikkeld om dat in kaart te brengen, te berekenen en te voorspellen. Die resultaten geeft de overheid een houvast om gepaste maatregelen te treffen.
Meer informatie

Deel deze pagina