Overslaan en naar de inhoud gaan

Gezondheid

 • SCK CEN - NURA (2019)

  Kankerbestrijding

  De overlevingskansen bij kanker stijgen jaar na jaar dankzij nieuwe en betere therapieën, maar dat geldt niet hetzelfde voor de levenskwaliteit. Patiënten kampen jaren na hun behandeling nog met nadelige effecten van hun ziekte of behandeling. Er is dus nood aan gepersonaliseerde en vooral minder invasieve kankertherapieën. SCK CEN zet zijn veelzijdige expertise in om aan die nood tegemoet te komen.

  Meer informatie

 • SCK CEN - NURA (2019)

  Gezondheidseffecten bij lage dosissen

  Jaarlijks wordt een Belg gemiddeld blootgesteld aan een dosis van 4 millisievert. Bijna de helft ervan is afkomstig van medische toepassingen, waarbij ioniserende straling wordt gebruikt om diagnoses te stellen. De medische sector houdt de dosissen zo laag mogelijk, maar heeft die lage dosis toch een effect op het gezonde weefsel? Welk effect hebben die lage dosissen op korte en lange termijn? SCK CEN ontrafelt de mechanismen om de gezondheidseffecten beter te begrijpen.

  Meer informatie

 • SCK CEN - Dosimetrie (2019)

  Dosimetrie

  Bepaalde arbeidsprocessen waaronder elektriciteitsproductie door kernenergie, nucleaire geneeskunde, medische beeldvorming en radiotherapie, maken gebruik van ioniserende straling of radioactiviteit. Bij een verhoogde blootstelling neemt de kans op gezondheidsschade toe. SCK CEN meet, analyseert en controleert de dosissen die zowel werknemers als de omgeving oplopen.

  Meer informatie

 • SCK CEN - Ruimte (2019)

  Ruimtevaartonderzoek

  Een maandorp. Een kolonie op Mars. Er circuleren ambitieuze plannen, maar langdurige gewichtloosheid, kosmische straling en een gebrek aan voedselbevoorrading zetten een voet voor de deur. Met zijn ruimtevaartonderzoek werkt SCK CEN aan oplossingen voor de uitdagingen, die een verdere ruimteverkenning in de weg staan.

  Meer informatie

Deel deze pagina