Overslaan en naar de inhoud gaan

InLight lichaamsdosimeter

SCK CEN - Dosimeter Inlight (2019)

Van je borst op de post: de weg van precieze dosimetrische resultaten

InLight: de geaccrediteerde dosimeter voor degelijke nauwkeurigheid

Werknemers, studenten, stagiairs, zelfstandige artsen… Elke beroepsmatig blootgestelde werknemer moet een dosimeter op borsthoogte dragen. Met de geaccrediteerde InLight dosimeter garandeert SCK CEN een nauwkeurige meting van de effectieve dosis voor het hele lichaam. De meter kan tot maximaal 3 maanden monitoren. Daarna stuur je hem op naar SCK CEN voor een uitlezing.

Troeven van de InLight dosimeter van SCK CEN:

 • Meetbereik van 50 µSv tot maximaal 10 Sv
 • Mogelijkheid tot noodmetingen na ontvangst van dosimeters
 • Gebruiksvriendelijk online portaal voor beheer en rapportage
 • Support van een team van experts bij de interpretatie van de metingen, gebaseerd op 50 jaar ervaring van SCK CEN

 

Rapportage & resultaten

Enkele weken na het terugsturen van de gedragen dosimeters ontvang je de dosisresultaten via een digitaal platform,. Via hetzelfde portaal beheer je als klant bovendien gemakkelijk je dosimeterabonnementen. In deze beveiligde omgeving kan je met een persoonlijke login:

 • Aanvragen van nieuwe dosimeters regelen
 • Aanvragen van dosimeters stopzetten vanaf een bepaalde datum
 • Verloren dosimeters melden
 • Dosisresultaten raadplegen
 • Reservedosimeters koppelen aan personen
 • Overzichten voor je team, een bepaalde werknemersgroep of het hele bedrijf opvragen
 • Dosisrapporten opstellen voor het FANC

Technische specificaties

Minimaal detecteerbare dosis

50 µSv

Meetbereik

50 µSv tot 10 Sv

X-stralen en gamma-energiebereik

12 keV tot 6 MeV

Bèta-energiebereik

700 keV tot 2.3 MeV (uitgedrukt in Emax)

Klein en licht

7.5 cm hoog, 1 cm dik, 18 g

De InLight dosimeter is gevoelig voor zowel bèta- als X- en gammastralen waardoor deze zowel de dieptedosis Hp(10) als de oppervlaktedosis Hp(0,07) meet. De actieve elementen van de dosimeter zijn aluminiumoxide detectoren welke met koolstof gedopeerd zijn (Al2O3:C). De meetmethode is gebaseerd op van optisch gestimuleerde luminescentie (OSL). Dit betekent dat een deel van de invallende ioniserende stralingsenergie in de detector wordt opgeslagen. Deze opgeslagen energie komt vrij door het materiaal met licht van een specifieke golflengte te belichten. De energie komt dan als zichtbaar licht vrij dat gemeten kan worden. De hoeveelheid uitgezonden licht is evenredig aan de totale stralingsdosis.

SCK CEN - Loodschortdosimeter (2019)

Instadose als loodschortdosimeter

Bij het gebruik van een loodschort stelt zich de vraag of de dosimeter boven dan wel onder de loodschort gedragen dient te worden. Het FANC verplicht in België de dubbele dosimetrie. De betrokkene draagt dan zowel onder als boven de loodschort een lichaamsdosimeter. Voor de rapportering van de opgelopen dosis gebruikt het dosimetrielabo een algoritme dat de resultaten van beide dosimeters in rekening brengt. De afzonderlijke resultaten van elke dosimeter worden ook steeds aan de klant gerapporteerd.

Accreditatie voor persoons- en omgevingsdosimetrie

SCK CEN ontwikkelde een kwaliteitsborgings- of QA-programma volgens ISO/IEC 17025 en is geaccrediteerd door BELAC, het Belgische accreditatieorgaan. Sinds 2010 is SCK CEN ook de eerste wettelijk erkende dosimetriedienstverlener in België, erkend door het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC).

Download de Inlight-brochure voor meer informatie.

Download

Op zoek naar meer informatie of een oplossing op jouw maat?

Vul onderstaand formulier in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Voeg hier eventuele aanvraagformulieren toe of bezorg ons meer informatie met betrekking tot een vraag. Wil je meerdere bestanden delen? Dan adviseren we om alles te combineren in een zip-file en deze vervolgens op te laden.
Slechts één bestand.
16 MB limiet.
Toegestane types: gif, jpg, jpeg, png, bmp, eps, tif, pict, psd, txt, rtf, html, odf, pdf, doc, docx, ppt, pptx, xls, xlsx, xml, avi, mov, mp3, ogg, wav, bz2, dmg, gz, jar, rar, sit, svg, tar, zip.

Deel deze pagina