ICERR

Het  Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) heeft in september 2017 SCK•CEN aangesteld als een van de vier International Centres based on Research Reactor (ICERR) in de wereld, dit omwille van zijn unieke kennis en infrastructuur. Met datlabel wil het IAEA lidstaten toegang tot die onderzoeksinfrastructuren geven en hen zo helpen nucleaire wetenschap en technologische programma’s te ontwikkelen. De ICERR-plaat werd officieel ingehuldigd in het bijzijn van Yukiya Amano, directeur-generaal van het IAEA.


Onze unieke infrastructuren

Het Studiecentrum voor Kernenergie biedt een brede waaier aan diensten aan dankzij zijn geavanceerde infrastructuur en 750 wetenschappers en ingenieurs die hun kennis willen delen om in vele domeinen technologische vooruitgang te boeken. Deze vijf onderzoeksinfrastructuren zijn in het ICERR-programma opgenomen:

  1. Laag vermogen grafietreactor BR1
  2. Hoge flux onderzoeksreactor BR2
  3. Nulvermogen reactor VENUS
  4. Multifunctionele onderzoeksinstallatie MYRRHA

Bovendien stelt SCK•CEN niet alleen zijn onderzoeksreactoren ter beschikking van de IAEA-lidstaten, maar ook andere faciliteiten zoals nucleaire laboratoria met goed uitgeruste hot-cells, radiochemische laboratoria, geavanceerde neutronische instrumenten voor gedetailleerde berekeningen van bestralingsomstandigheden, onze drukwaterreactor in ontmanteling BR3 en ons ondergronds onderzoekslaboratorium voor de berging van hoogradioactief afval.

Nucleaire opleidingen en diensten op maat

SCK•CEN kan uw partner worden voor internationale samenwerkingsverbanden en netwerken, en voor consultancy en advies over nucleaire onderzoeksinfrastructuren. SCK•CEN voorziet ook academische opleidingen voor studenten en op maat gemaakte trainingsprogramma’s voor deskundigen. Die trainingsprogramma's behandelen een brede waaier aan onderwerpen, zoals nucleaire technologie, nucleair materiaal, stralingsbescherming, beheer in noodsituaties, ontmanteling en decontaminatie, berging van radioactief afval, radiobiologie, -ecologie en - chemie.

Contact

Heeft u een project? Onze experts zijn er om u te begeleiden gedurende het hele onderzoeksprogramma en helpen de eindgebruikers graag om de uitbating van hun bestaande onderzoeksreactoren te optimaliseren. Neem contact met ons op door het contactformulier in te vullen!