Ministers Jan Jambon en Hilde Crevits lovend over nucleair medisch onderzoek bij SCK•CEN

2019-12-02

Op maandag 2 december brachten Jan Jambon, Minister-president van de Vlaamse regering, en Hilde Crevits, Viceminister-president, een bezoek aan het Studiecentrum voor Kernenergie (SCK•CEN) in Mol. Ze kregen er uitgebreid toelichting over grootschalige onderzoeksprojecten in het domein van nucleaire geneeskunde, waarmee het onderzoekscentrum de strijd tegen kanker wil opdrijven. “Inspanningen die het verschil kunnen maken”, aldus Jan Jambon, Vlaams Minister-president, na het bezoek.

Met elk project wil SCK•CEN een brug slaan tussen de onderzoekswereld, de bedrijfswereld en de maatschappij. “Ons onderzoek fungeert als katalysator voor innovatie in verschillende sectoren, waaronder ook de medische sector”, stipt Eric van Walle, directeur-generaal van SCK•CEN, aan. Meerdere projecten die het centrum uitvoert, moeten tot de ontwikkeling van innovatieve kankertherapieën bijdragen. Het onderzoekscentrum heeft namelijk de ambitie om met specifieke technieken kankercellen doelgericht te bestrijden en op die manier de behandeling voor kankerpatiënten effectiever te maken.

Bij die doelgerichte behandelingen, of in het Engels targeted radionuclide therapy, brengt een molecule een radioactief isotoop naar de kankercellen. “Zodra de molecule zich aan de cel heeft vastgehecht, kan het radioactief radio-isotoop de kankercel bestralen. Het doel? Het DNA van de cel raken en verstoren. De tumor krimpt en zal uiteindelijk afsterven”, legt Dennis Elema, manager van een van die onderzoekslijnen bij SCK•CEN, uit.

MINERVA – de deeltjesversneller van MYRRHA tot 100 MeV – zal een belangrijke rol spelen in dat verhaal. “Bedoeling is om MINERVA in 2027 in werking te stellen en met de ontwikkeling en productie van innovatieve, medische radio-isotopen van start te gaan”, aldus Hamid Aït Abderrahim, adjunct-directeur-generaal van SCK•CEN en directeur van het MYRRHA-project.

Federale en Vlaamse steun
De federale regering ondersteunt de realisatie van de onderzoeksinfrastructuur MYRRHA, maar ook Vlaanderen nam het project in het regeerakkoord 2019-2024 op. “Vlaanderen verzekert het onderzoeksgedeelte van het MYRRHA-project van voldoende steun om de toepassingen en valorisatie van het onderzoek te versnellen. Door zulke technologieën te ontwikkelen, kunnen wij wereldwijd net het verschil maken”, aldus Jan Jambon, minister-president van de Vlaamse regering.

Plaatsbezoek
Vandaag, maandag 2 december 2019, kwam Minister-president Jan Jambon samen met Viceminister-president Hilde Crevits de inspanningen van SCK•CEN in het domein van nucleaire geneeskunde aanschouwen. “Ik ben onder de indruk van de onderzoeken die SCK•CEN uitvoert”, aldus Hilde Crevits, Vlaams minister van Economie, Innovatie, Werk, Sociale economie en Landbouw. “SCK•CEN toont aan dat innovatie onze maatschappij vooruithelpt en beter maakt, over verschillende sectoren heen. Via productie en innovatie levert SCK•CEN een significante bijdrage aan kankerbestrijding en de medische beeldvorming. Tegelijk draagt het MYRHHA-project bij tot de vermindering van nucleair afval. Het gebruik van straling voor nuttige toepassingen moet wel steeds hand in hand gaan met een kwaliteitsvolle bescherming van mens en milieu.”

De ministers werden ontvangen door Derrick Gosselin (voorzitter van Raad van Bestuur van SCK•CEN), Eric van Walle (directeur-generaal van SCK•CEN), Hamid Aït Abderrahim (adjunct-directeur-generaal van SCK•CEN en directeur van het MYRRHA-project) en Dennis Elema (programme manager bij SCK•CEN). Jonge wetenschappers stonden de ministers eveneens met enthousiasme te woord.