Nucleaire geneeskunde trekt de aandacht op 63e algemene conferentie van het IAEA

2019-09-18

In 2018 verhoogde het SCK•CEN haar inspanningen in de strijd tegen kanker door NURA – een nuclear medical center of excellence – op te richten. Het onderzoekscentrum legde de ambitieuze plannen haarfijn uit op een side event over nucleaire geneeskunde tijdens de 63e algemene conferentie van het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA). Het side event mocht op heel wat aandacht rekenen.

Maandag 16 september is de 63e algemene vergadering van het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) van start gegaan. Tijdens die jaarlijkse bijenkomst komen de IAEA-lidstaten in Wenen samen om het beleid en de programma’s voor het komende jaar te bespreken. De vierdaagse conferentie is gevuld met plenaire sessies, vergaderingen, inspirerende bezoeken en andere side events.

Een van die side events stond in het teken van nucleaire geneeskunde. “Nucleaire geneeskunde van labo tot patiënt: een blik op alle recente, innovatieve bijdragen van België. NURA maakt daar deel van uit”, verduidelijkt Eric van Walle, directeur-generaal van SCK•CEN. Met NURA zal SCK•CEN in opdracht van klinische en industriële partners baanbrekend onderzoek uitvoeren naar radiofarmaca om verschillende kankertypes te behandelen. “Doelgerichte behandelingen – targeted radionuclide therapy – komen steeds sterker op. De behoefte aan therapeutische radio-isotopen is dan ook hoog”, aldus projectleider Dennis Elema (SCK•CEN). “We zullen klinische en farmaceutische partners ondersteunen bij de ontwikkeling van die veelbelovende radiofarmaca, een stabiele leverancier ervan worden én het onderzoek naar medische toepassingen blijvend versterken.”

SCK•CEN-spin-off van de partij
Het side event kan een succes genoemd worden. Veel geïnteresseerden woonden de sessie bij om kennis uit te wisselen, nieuwe contacten te leggen en ambitieuze projecten te leren kennen. DoseVue, een spin-off van SCK•CEN, kwam ook aan bod. DoseVue ontwikkelde DoseWire, een technologie om bij de patiënt – ter hoogte van de weefsels – snel en nauwkeuring stralingsdosissen te meten. De technologie maakt hiervoor gebruik van optische vezels. In 2019 stapten de Limburgse investeringsmaatschappij LRM en Innovation Fund in het kapitaal van DoseVue. “Dat laat ons toe om DoseWire voor gebruik bij patiënten verder te optimaliseren en studies uit te voeren, die voor een marktcertificatie nodig zijn. We hebben de ambitie om een belangrijke rol te spelen in de stralingsbehandeling van verschillende kankers”, besluit Emiliano d’Agostino, CEO van DoseVue. Een eerste versie van DoseWire, met CE-markering, is al commercieel beschikbaar en in gebruik voor niet-klinische toepassingen.

Meer informatie

nura.sckcen.be