Escape room SCK•CEN groot succes op Sound of Science

2019-05-29

Op 24 en 25 mei vond voor de tweede keer Sound of Science plaats. Het SCK•CEN was dit jaar van de partij met een heuse escape room. Zo’n 100 aanwezigen probeerden te ontsnappen uit het labo van Professor X. Dat labo stond opgesteld in Fort 4, het festivalterrein van dienst. Maar liefst 3500 volwassenen en kinderen zakten af naar Mortsel voor het enige wetenschapsfestival in Vlaanderen.

Het is gezellig druk op het festivalterrein. Onder een voorzichtig zonnetje leeft jong en oud zich uit met talloze wetenschappelijke experimenten, spellen en workshops. Niets vergeleken met de (gezonde) spanning die we voelen aan stand 34. De mysterieuze tunnels van fort 4 laten dan ook niet meer veel aan de verbeelding over. In de tunnels is de escape room van het SCK•CEN opgesteld in de vorm van een labo. “Het labo van Professor X”, knipoogt Bjorn Baselet, wetenschappelijk medewerker aan het SCK•CEN. “Heel wat dappere wetenschappers probeerden binnen 20 minuten het labo te verlaten. “Door o.a. fluorescente bacteriën te lezen, petriplaatjes microscopisch te ontleden en genetische code in aminozuren te vertalen konden de deelnemers het anti-gif en de sleutel van het labo bemachtigen.”

De escape room bleek een schot in de roos. Op amper een uur tijd was de volledige dagplanning volzet. “We moesten heel wat enthousiaste bezoekers teleurstellen”, aldus Niels Belmans, doctoraatsstudent bij het SCK•CEN. “Gelukkig konden we hen wel meer vertellen over ons werk én een heerlijke zelfgebakken spirulinawafel of zelfgemaakte spirulinakaas aanbieden.” Geïnteresseerden kregen ook de kans om de escape room vanop afstand mee te volgen en zo toch een beetje van de sfeer op te snuiven. “Dit was een van de tofste dingen die ik ooit gedaan heb”, glundert een 10-jarige wetenschapper in spe.

Feest voor jong en oud

Sound of Science vond dit jaar voor de tweede maal op rij plaats. Op de planning stond enkel en alleen plezier maken rond wetenschap. Dat onder begeleiding van een streepje muziek, sfeervolle circustenten en een heerlijk hapje eten. Kinderen en volwassenen konden er een waterraket lanceren, zelf elektriciteit opwekken of hun eigen DNA zichtbaar maken. De bezoekers van het festival moesten het dus niet enkel met theorie doen, vooral de beleving stond er centraal.

Benieuwd hoe onze escape room eruitzag? Bekijk de sfeerbeelden hier!