SCK•CEN verfrist festivalgangers Sound of Science met Antarctische temperaturen

2018-05-30

Sound of Science lokte meer dan 3000 kijklustigen naar Edegem (Antwerpen) voor ‘wetenschappeleuke’ voorstellingen, lezingen en doe-activiteiten. Velen stapten ook in de koelcel van het SCK•CEN en luisterden – ingeduffeld in fleecedekens – naar Randy Vermeesen en Bjorn Baselet, radiobiologen van het federale onderzoekscentrum. De hamvraag: wat hebben Antarctica en de ruimte met elkaar gemeen?

Het is slechts vier graden in de koelcel van het SCK•CEN. “En toch zat de koelcel elk uur bomvol wetenschapsfanaten”, aldus Bjorn Baselet, doctoraatsstudent bij het SCK•CEN. Elk uur gaf hij samen met zijn collega Randy Vermeesen uitleg over de recente expeditie van Sarah Baatout naar Antarctica en over de omstandigheden die Antarctica en de ruimte met elkaar gemeen hebben.“In de winter moet je rekenen op temperaturen tot -80°C en wind¬snelheden van meer dan 300 km/u. In de zomer gaat de zon nooit onder en spreken we van gemiddelde temperaturen tussen -20°C en -30°C. Het extreme klimaat, het lage zuurstofgehalte, een verhoogde achtergrond¬straling en de sociale isolatie zijn enkele van de gemeenschappelijke facto¬ren met een reisje naar de ruimte.”

Jong én oud hingen aan de lippen van beide radiobiologen. Jef Wouters (8 jaar) voelt zich niet geroepen om naar het continent te trekken, al was hij wel onder de indruk. “Ik heb veel bijgeleerd. Ik wist bijvoorbeeld niet dat Antarctica het droogste continent op aarde was!”

Bij Paul De Smedt (57 jaar) begon het na de lezing wel te kriebelen: “De omstandigheden zijn daar duidelijk niet te onderschatten. De expeditie naar Antarctica is een ver-van-mijn-bed-show, maar ik zou geen seconde twijfelen als ze me zouden vragen om mee te gaan…”

 

Fantastisch initiatief

Sound of Science is het allereerste openlucht wetenschapsfestival in België. Het festival was gevuld met muziek, tenten en natuurlijk véél wetenschap! “Het wetenschapsfestival is een fantastisch initiatief om wetenschap op een leuke manier tot bij het grote publiek te brengen”, aldus Randy.

De TV-presentator Lieve Scheire verbaasde het publiek met waanzinnige weetjes en onthutsende theorieën over het DNA. Je kon live een dissectie van menselijke hersenen volgen. Mouwen werden opgestroopt om een arm in een fantoompaard te kunnen steken, dat dient om studenten geneeskunde rectaal onderzoek aan te leren. “Wij hebben de kijklustigen kunnen inspireren over het onderzoek op het SCK•CEN: zowel over ons onderzoek in de ruimte als op aarde! Het was een geslaagde dag”, besluit Bjorn.