School uit Brussel wint Nuclear Game Challenge

2018-05-18

Het team Nuclairons! van Collège Jean XXIII (Brussel) heeft de Nuclear Game Challenge gewonnen met hun spel ‘Enrich U’. “In het spel ga je op missie om de uitdagingen op het vlak van kernenergie, nucleair afval, ruimtevaart of nucleaire geneeskunde aan te gaan. Je beschikt niet over alle middelen… Je moet ze dus verzamelen, maar pas op: je bent niet de enige! Wie de missie als eerste volbrengt, krijgt een fikse promotie”, legt Julia Zaman (leerling Collège Jean XXIII) uit.

Bijna 100 leerlingen van 17 verschillende scholen staken voor de Nuclear Game Challenge de hoofden bij elkaar om zelf een interactief en educatief spel rond nucleaire wetenschap en toepassingen te bedenken. De leerlingen konden inspiratie opdoen tijdens het kick-off evenement in het Museum voor Natuurwetenschappen in Brussel, waar ze met diverse nucleaire thema’s kennismaakten. “Radioactiviteit, stralingsbescherming, nucleaire toepassingen en nucleair onderzoek kwamen aan bod. Daarna gingen de leerlingen in teams van vijf zelf aan de slag”, aldus Michèle Coeck (hoofd  SCK•CEN Academy). “Vijf maanden later ontvingen we in totaal 18 creatieve spelen. Het was een moeilijke keuze voor de jury!”

Het spel Enrich U dat door het team Nuclairons van de Brusselse school Collège Jean XXIII bedacht werd, kwam als winnaar uit de bus. “Een innovatief en origineel spel omwille zijn variëteit, zijn opbouwende moeilijkheidsgraad, de verschillende vakdomeinen die erin verwerkt zijn en de uitdaging om strategisch na te denken. Kanskaarten en andere wendingen houden je aandacht vast tot het einde. Spanning verzekerd”, vertelt Michèle Coeck. Het team heeft ook een uitbreiding op het spel voorzien. Yannis Tampaxis (leerling Collège Jean XXIII): “In de uitbreiding worden bepaalde vlakken geblokkeerd door de zogenaamde ‘gamma rays’, waardoor het spel een andere dimensie krijgt. Andere strategieën zijn nodig om te kunnen winnen.”

De leerlingen vonden hun deelname aan de wedstrijd een aangename en leerrijke ervaring. Op de vraag of ze nog eens zouden willen deelnemen aan een wedstrijd, antwoordden ze volmondig ja. “Deelname aan de wedstrijd is heel intens, maar het prikkelde onze creativiteit en daagde ons uit om tot het uiterste te gaan en het beste van onszelf te geven.”

Prijsuitreiking

Nuclairons wint een driedaags bezoek aan het onderzoeksinstituut van EC-JRC in Ispra. Het Daltonatheneum (Westerlo) en de Sint-Jozefschool (Mere) verzilverden een mooie tweede en derde plaats. Beide teams mochten deze week een waardebon van FNAC t.w.v. respectievelijk 1500 en 1000 euro in ontvangst nemen.

Wetenschapswedstrijd

De Nuclear Game Challenge is een wetenschapswedstrijd voor jongeren uit de derde graad van het secundair onderwijs, waarin leerlingen worden uitgedaagd om zelf een educatief spel rond nucleaire wetenschap en toepassingen te bedenken. De wetenschapswedstrijd is een initiatief van het Studiecentrum voor Kernenergie (SCK•CEN) en het Joint Research Centre (EC-JRC).