Peter Baeten benoemd tot nieuwe adjunct-directeur-generaal van het SCK•CEN

2018-04-05

Sinds 1 april 2018 is Peter Baeten de nieuwe adjunct-directeur-generaal van het Studiecentrum voor Kernenergie. De kersverse adjunct-directeur-generaal zal directeur-generaal Eric van Walle in het dagelijkse bestuur van het SCK•CEN bijstaan.

De 46-jarige Baeten neemt de fakkel over van huidig adjunct-directeur-generaal Frank Hardeman, die de nieuwe directeur-generaal van het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) wordt.

Peter Baeten is doctor in Nuclear Engineering (Vrije Universiteit Brussel) en startte zijn loopbaan op het SCK•CEN in 1995. Sindsdien heeft hij al een indrukwekkend professioneel parcours afgelegd. Hij was in het begin van zijn carrière verantwoordelijk voor de veilige uitbating en de experimentele programma’s van de onderzoeksreactoren BR1 en VENUS. In 2007 werd hij aangesteld als adjunct-directeur-generaal van het Instituut voor Geavanceerde Nucleaire Systeem, drie jaar later nam hij er het roer volledig over. Peter en zijn team van 120 personen zorgen voor de technische uitwerking van het MYRRHA-project en de BR2-experimenten, baten de onderzoeksreactoren BR1 en VENUS uit én ondersteunen de SCK•CEN Academy voor opleidingen in reactorfysica.

“Tijdens mijn carrière binnen het SCK•CEN heb ik al een brede waaier aan projecten kunnen uitvoeren”, aldus de expert in kernenergie, die al een duidelijk doel voor ogen heeft. “Ik wil me concentreren op een vlotte uitvoering van het strategisch plan en zal inspanningen leveren om de integratie ervan in de verschillende onderzoekslijnen van het SCK•CEN te vergemakkelijken. Dit steeds in synergie met de realisatie van nieuwe nucleaire infrastructuren en de verdere ontwikkeling van medische toepassingen.”

Naast SCK•CEN geeft Peter Baeten ook colleges aan de VUB en is hij actief in nucleaire organisaties zowel op nationaal als internationaal vlak. Hij is vice-voorzitter van de European Sustainable Nuclear Industrial Initiative (ESNII) en zetelt onder meer in het uitvoerend comité van Sustainable Nuclear Energy Technology Platform (SNETP).