Frank Hardeman, toekomstige directeur-generaal van het FANC

2018-02-22

De ministerraad heeft vandaag de benoeming van Frank Hardeman als hoofd van het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) bevestigd. Na een carrière van bijna 30 jaar bij het SCK•CEN heeft de adjunct-directeur-generaal van het centrum een gedegen expertise in verschillende nucleaire gebieden opgebouwd, in het bijzonder stralingsbescherming en nucleaire veiligheid. Frank is een nauwgezet wetenschapper die de waardering van zijn collega’s krijgt. Hij is ook een pragmatische manager en werker maar ook een man die graag op het veld en dicht bij zijn team staat. Het personeel en de directie van het SCK•CEN feliciteren hem met deze benoeming.


Na bijna dertig jaar gewerkt te hebben in verschillende belangrijke functies binnen het SCK•CEN, wordt Frank (56 jaar) directeur-generaal van het FANC met ingang van 1 mei 2018.


Frank Hardeman is doctor in de kernfysica (Katholieke Universiteit Leuven) en startte zijn loopbaan bij het SCK•CEN in 1990. Als specialist in nucleaire veiligheid en stralingsbescherming werd hij in 2007 benoemd tot hoofd van de Interne Dienst voor Preventie en Bescherming op het Werk. Twee jaar later werd hij aangesteld als directeur van het Instituut voor Milieu, Gezondheid en Veiligheid van het SCK•CEN, waar hij 250 personen onder zijn leiding had. Als directeur van dat instituut nam hij diverse onderzoeksgebieden onder zijn hoede, waaronder nucleaire veiligheid en beveiliging, radiobiologie, beheer van radioactief afval, ontmanteling van nucleaire installaties, dosimetrie, radio-ecologie, maar ook alles omtrent het maatschappelijk aspect van nucleair onderzoek. In 2015 werd hij adjunct-directeur-generaal van het onderzoekscentrum.


Tijdens zijn hele carrière op het Centrum heeft Frank hartstochtelijk en doortastend zijn medewerkers samengebracht rond innovatieve projecten. Hierdoor konden we grote stappen voorwaarts zetten in onderzoek naar diverse, belangrijke domeinen zoals nucleaire veiligheid, risicoperceptie en stralingsbescherming voor mens en milieu”, zegt Eric van Walle, directeur-generaal van het SCK•CEN. “We zijn trots en vereerd dat Frank gekozen werd door de jury om deze belangrijke functie te bekleden. Dat bevestigt de kwaliteit van zowel het centrum als zijn personeel. Ik ben ervan overtuigd dat Frank Hardeman alle vereiste kwalificaties heeft om deze nieuwe, essentiële missie tot een goed einde te brengen.


Tijdens heel mijn carrière op het SCK•CEN heb ik de kans gehad om mijn wetenschappelijke en managementvaardigheden te ontwikkelen in tal van nucleaire gebieden. Dankzij een continu streven naar innovatie en vooral dankzij nauwe samenwerkingen met gepassioneerde onderzoekers in een hoogtechnologische omgeving heb ik expertise over de veiligheidscultuur kunnen opbouwen”, aldus Frank Hardeman, huidige adjunct-directeur-generaal van SCK•CEN en toekomstige directeur-generaal van het FANC.