Reactie op artikel in Knack: SCK•CEN weerlegt uitspraken over Doel 3 en Tihange 2

2016-03-02

Het weekblad Knack publiceerde op 2 maart een artikel getiteld "De scheuren in Doel 3 en Tihange 2 kunnen groeien". In dit artikel wordt verwezen naar de studies uitgevoerd door het SCK•CEN op de kuipen van de twee reactoren. Omdat we begrijpen dat deze kwestie bepaalde emoties kan opwekken bij het grote publiek, zien we ons als wetenschappelijke experten genoodzaakt om de uitspraken van Walter Bogaerts in dit artikel te weerleggen.

Ons Belgisch onderzoekscentrum heeft de voorbije 60 jaar een unieke expertise opgebouwd inzake de analyse van het gedrag van materialen van reactorkuipen; een expertise die erkend wordt door internationale experts. Het SCK•CEN voert in dit kader tal van studies uit over de hele wereld. 

Met betrekking tot Doel3/Tihange2 hebben we alle testen uitgevoerd op niet-bestraalde en bestraalde materialen die van belang waren in dit dossier. Deze analyses zijn aangevuld met de gegevens uit onze enorme gevalideerde databank. Voor dit soort testen beschikt het SCK•CEN over uiterst moderne proefopstellingen en doorgedreven evaluatieprocedures om het materiaalgedrag in alle omstandigheden betrouwbaar te kunnen beoordelen. We hebben op die manier ook zeer intensief meegewerkt aan de finale integriteitsstudie voor de reactorkuipen van Doel3/Tihange2. 

Alle testresultaten, hun analyse en interpretatie werden gepresenteerd aan en beoordeeld door een internationale review board die in het leven geroepen was door het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) en vormden mee de basis voor de toelating om de kerncentrales opnieuw op te starten.

Het SCK•CEN heeft ook meegewerkt aan de waterstofstudies en was aanwezig op de discussies met de experten aangesteld door het FANC en de andere experten voorgedragen door de heer Bogaerts. De conclusie van deze experten is dat het zogenaamde waterstofdrukeffect dat de heer Bogaerts aangeeft, onbestaand is. 

Het besluit van de analyses is duidelijk: de structurele integriteit van de reactorkuipen van Doel 3 en Tihange 2 ligt binnen de internationaal opgelegde veiligheidsnormen voor kernreactoren. 

 

hotlabs