Live videogesprek tussen SCK•CEN en ISS succesvol verlopen

2015-04-28

Jongeren in de wolken met Samantha Cristoforetti

Op donderdag 23 april beleefden 100 leerlingen tussen 12 en 14 jaar een unieke dag op het SCK•CEN in Mol: het food from spirulina event. De hele dag draaide rond ruimtevaart en wetenschap met als hoogtepunt een live videoverbinding met het internationaal ruimtestation ISS.

Het evenement was het sluitstuk van een grootschalige campagne van ESA Education om jongeren warm te maken voor ruimtevaart. Leerlingen in heel Europa experimenteerden met spirulina, een bacterie met hoge voedingswaarde die bovendien zuurstof produceert; ideaal voor lange bemande ruimtereizen.

In de voormiddag deelden de jongeren hun ervaringen met het spirulina-experiment dat ze hadden uitgevoerd in de klas. Ze maakten ook kennis met ruimtevaartonderzoek op het SCK•CEN en konden zich even een echte onderzoeker voelen aan verschillende opstellingen met microscopen en een echte bioreactor met spirulina. De leerlingen keken met grote ogen en overstelpten onze experts met vragen, duidelijk gebiologeerd door ruimtevaart. 

Food from spirulina - Children at microscoop  Food from spirulina - baking cup cakes

Na zoveel wetenschap was het hoog tijd voor de lunch. Eerst een broodje en als toetje: zelf gebakken cup cakes en wafels met spirulina, een beetje groen maar wel heel lekker. Daarna met de bus naar de ontmantelde reactor BR3 voor het namiddagprogramma. Dat werd perfect gemodereerd door Lieven Scheire, zelf enorm gefascineerd door de ruimte. Hij was dan ook in zijn nopjes dat hij de Franse ruimtereiziger Leopold Eyharts op het podium mocht interviewen.

Ruimte aan aarde … het lang verwachte moment: tegelijkertijd werd vanuit Griekenland, Zweden en België een live videolink opgezet met het ISS dat op dat moment boven Australië vloog. De verbinding duurde slechts 20 minuten, net voldoende voor vijf jongeren om een vraag te stellen aan de Italiaanse astronaute Samantha Cristoforetti. Die antwoordde enthousiast al zwevend voor de webcam.

Food from spirulina - ISS in flight call  Food from spirulina - Award ceremony

Tot slot volgde de uitreiking van de ESA-awards. Omdat het aantal deelnemers aan het food from spirulina event beperkt was, organiseerde ESA samen met de partners een wedstrijd. De beste scholen mochten het evenement bijwonen en de eerste drie kregen een prestigieuze award van ESA, compleet met een embleem dat in de ruimte is geweest. Voor België eindigde de Europese school van Brussel op de derde plaats en Campus Burchtstraat Herentals Kosh op de tweede. Het Sint-Jozefinstituut uit Kontich won met een leuke humoristische videoclip "All about that space".

Niet alleen voor de leerlingen was het een onvergetelijke dag. Ook onze wetenschappers hebben er zichtbaar van genoten. Dankzij hun enthousiaste inzet vinden enkele jongeren vast en zeker hun weg naar de wetenschap - en wie weet - wel helemaal naar de ruimte. 

Meer info

De schuur van Scheire (VRT): Bellen tot buiten de dampkring

De Schuur van Scheire (VRT): Lieven Scheire interviewt ex-astronaut Léopold Eyharts

Het Food from Spirulina-event in België is een organisatie van ESA en het SCK•CEN, in samenwerking met ESERO.