Skip to main content

Citizen science

Citizen science refers to the participation of citizens in scientific activities. These activities range from collecting data (e.g. counting birds in your garden) to developing a research question. Thus, citizen science aims to be science of, for and by citizens.

2022_SCKCEN_Burgerwetenschap

Meten is weten!

Na de kernramp in Fukushima (2011) en die in Tsjernobyl (1986) zijn burgerbewegingen ontstaan die onafhankelijk radioactiviteit meten. Door te meten, maken burgerorganisaties de besmetting van de leefomgeving zichtbaar en helpen ze zo andere burgers te leren omgaan met de gevolgen van een kernongeval.

Burgerwetenschap op het SCK CEN

Burgerwetenschap daagt wetenschappers uit om na te denken over burgerparticipatie in wetenschap en over prangende problemen die burgers ervaren. Op het SCK CEN voeren we onderzoek naar burgerwetenschap in crisis- en herstelbeleid na een ramp.

Word ook burgerwetenschapper!

De bewoners van het dorpje Morishima zijn ongerust. Er zijn hoge radioactieve bronnen in hun omgeving. Aan jou om deze bronnen op te sporen. Hoe? Verken het gebied met je geiger-müllerteller en markeer de bronnen met een waarschuwingsteken. Hou het wel veilig: stel jezelf zo weinig mogelijk bloot aan de straling. Het spel is voltooid als je de vier bronnen gevonden én gemarkeerd hebt.

Spelbesturing

Gebruik de volgende toetsen om te bewegen in de omgeving

e = vooruit wandelen

d = achteruit wandelen

s = naar links bewegen

f = naar rechts bewegen

Je kan je zicht bijstellen met de pijltjestoetsen.

Als je een bron gevonden hebt, plaats je een waarschuwingsteken door op je toetsenbord 'x'. in te drukken.

Loop over het waarschuwingsteken om het te verwijderen.

Share this page