Overslaan en naar de inhoud gaan

Ruimtevaartonderzoek

De wereld buiten de dampkring

Astronauten verkennen voor ons de ruimte. Hierdoor groeit onze kennis over wat er zich buiten de dampkring afspeelt. Toch houdt dat ook risico’s in. In de ruimte worden astronauten blootgesteld aan extreme omstandigheden: kosmische straling, langdurige gewichtloosheid en sociaal isolement. Die factoren veroorzaken o.a. stress, tasten ons gezichtsvermogen aan en maken onze botten brozer. Ze verhogen zelfs het risico op kanker en hartaandoeningen. Inzicht in die factoren is cruciaal om ruimtevaarders te beschermen tegen de uitdagingen van vandaag of morgen.

2023_SCKCEN_Space-research-overview

Ruimtemissies naar Mars

Het baanbrekende onderzoek van SCK CEN vormt de springplank naar de felbegeerde planeet Mars. SCK CEN werkt voor dat onderzoek samen met internationale partners. Het ruimtevaartonderzoek is uitgebreid: gaande van kosmische straling ontleden, stralingsdosissen bepalen tot de gezondheid van astronauten nauwgezet opvolgen. Het onderzoekscentrum schenkt ook bijzondere aandacht aan bacteriën. Hoe gedragen ze zich? Kunnen astronauten ze inzetten om in de ruimte zelf zuurstof, water en voedsel te produceren? De onderzoeken vinden zowel in de ruimte als op de aarde plaats.

👨‍🚀 Raadpleeg de bijdragen van SCK CEN aan ESA-onderzoek via het ESA Erasmus Experiment Archive (zoekterm: SCK CEN).

Drie pijlers van het ruimtevaartonderzoek

SCK CEN speelt een belangrijke rol in het ruimtevaartonderzoek op het vlak van stralingsdosimetrie, menselijke biologie en microbiologie.

  • SCK CEN - Ruimte (2019)

    Straling meten

    Astronauten en wetenschappelijke experimenten worden aan kosmische straling blootgesteld. Menselijke zintuigen kunnen die stralen niet waarnemen. Daarom stuurt SCK CEN dosimeters naar de maan en naar het ruimtestation ISS, dat in een baan rond de aarde cirkelt op 400 kilometer hoogte. Die dosimeters brengen het type straling en de stralingsdosis exact in kaart. De dosimetrische oplossingen van SCK CEN voor de ruimtevaart, zijn trouwens ook interessant voor de stralingsbescherming van luchtvaartpersoneel.

    Meer informatie

  • 20211007_Space-ruimte

    Astronauten beschermen

    Op verzoek van de Europese, Amerikaanse en Russische ruimtevaartagentschappen en in samenwerking met nationale en internationale partners controleert SCK CEN het bloed van astronauten na een lange ruimtereis. Met die bloedanalyses wil SCK CEN achterhalen hoe straling het immuunsysteem aantast en welke mechanismen daarbij een rol spelen. Bekijk ons onderzoek in de praktijk via bijvoorbeeld het Rotifer in Space project.

    Rotifer in Space

  • INSPIRATION Spirulina (2019)

    Voedsel produceren

    Een ruimtereis naar Mars duurt ongeveer twee jaar. Een van de grootste uitdagingen om zo’n lange ruimtereis tot een goed einde te brengen, is een autonome zuurstof-, water- en voedsel voorziening cruciaal. Hoe kunnen astronauten hun eigen zuurstof en water recycleren en voedsel produceren in de ruimte? SCK CEN heeft een brede kennis, bijzondere onderzoeksapparatuur en topwetenschappers die dit onderzoeken. Stilaan vinden we zo het antwoord op die grote vragen.

    Meer informatie

SCK CEN - Ruimte (2019)

Astronauten: proefkonijnen voor de geneeskunde

De ruimte is een vijandige omgeving voor het menselijke lichaam: factoren zoals kosmische straling en gewichtloosheid doen afbreuk aan o.a. het afweersysteem, de hersenen en de huid. De processen die bij astronauten plaatsvinden, gelijken op ziekteprocessen op aarde. Wat is het verschil met patiënten? Astronauten vertrekken in een uitstekende conditie. Hierdoor kunnen wetenschappers voor- en nastudies doen. Wat is het effect van straling? Hoe reageert ons lichaam erop? Hoe tast straling ons gezond weefsel aan? Hoe kunnen we gezond weefsel beschermen? Met die inzichten gaat SCK CEN aan de slag. Het onderzoekscentrum ontwikkelt – in het kader van NURA – effectieve kankertherapieën die het gezonde weefsel zo min mogelijk bestralen, en technieken die de verschillende systemen van het menselijke lichaam versterken. Het ruimtevaartonderzoek geeft de geneeskunde dus een duw in de rug: een duw in de rug van kankerpatiënten of patiënten met dementie, huidproblemen of een afweerstoornis zoals aids.

RISE - raderdiertjes naar ruimte (2019)

Opleidingen op maat

SCK CEN speelt een belangrijke rol in het baanbrekende onderzoek om de verkenning van de ruimte en de toekomstige lange duur van de menselijke ruimtevaart mogelijk te maken, bijvoorbeeld naar de maan of naar Mars. De bevindingen van dit onderzoek worden vertaald naar cursussen voor studenten en professionals die zich bezighouden met ruimtevaarttoepassingen.

Meer informatie

Deel deze pagina