Onderzoeksinfrastructuur

MYRRHA: in ontwikkeling

MYRRHA staat voor Multi-purpose hYbrid Research Reactor for High-tech Applications. Vertaald: multifunctionele hybride onderzoeksreactor voor innovatieve toepassingen. MYRRHA is wereldwijd het allereerste prototype van een subkritische kernreactor die wordt aangedreven door een deeltjesversneller en die gekoeld wordt met het vloeibare metaal lood-bismut.

Het bijzondere hieraan is dat een deeltjesversneller als externe neutronenbron de kettingreactie van kernsplijting in stand houdt. Het gaat hier om een bijzonder veilige en prima te controleren technologie: als de versneller wordt uitgezet, dan stopt automatisch ook de kernreactie.

Klaar in 2025

Minder radioactief afval

Duurzame energie

De ontwikkeling van MYRRHA startte in 1997. We plannen om deze multifunctionele bestralingsinstallatie volledig operationeel te hebben tegen 2025. Op termijn gaat MYRRHA reactor BR2 vervangen voor materialenonderzoek, de productie van medische radio-isotopen (belangrijk in de strijd tegen kanker) en gedopeerd silicium (als halfgeleider voor  elektronische systemen met hoge vermogens). Verder moet MYRRHA een belangrijke rol spelen in de opleiding van nieuwe generaties nucleaire experts.
MYRRHA laat ons bovendien toe te onderzoeken hoe we langlevend radioactief afval kunnen omzetten in korter levend afval. Dit proces heet transmutatie. Van het afval dat hierna nog overblijft, vermindert de radio-toxiciteit, en dus ook de risico’s. Daardoor zullen we de noodzakelijke bergingstijd kunnen terugdringen van enkele honderdduizenden jaren tot minder dan duizend jaar.
MYRRHA zal een belangrijke bijdrage leveren aan de essentiële omschakeling van onze samenleving naar een duurzame energieproductie. Zo zullen we met MYRRHA innovatieve materialen en splijtstoffen voor de kernreactoren van de vierde generatie testen en bestuderen. Deze generatie zal efficiënter gebruikmaken van de splijtstof, waardoor er minder hoogradioactief afval zal overblijven. Ook voor kernfusie kunnen we geavanceerd materiaalonderzoek en -tests uitvoeren met MYRRHA.

Fundamenteel onderzoek

Dankzij zijn unieke eigenschappen is de deeltjesversneller van MYRRHA bijzonder interessant voor fundamenteel wetenschappelijk onderzoek. Daarom ontwikkelen we parallel met MYRRHA een infrastructuur die een heel nieuwe klasse van experimenten mogelijk maakt: ISOL@MYRRHA. ISOL staat voor 'Isotope Seperator Online'. Meer info: isolmyrrha.sckcen.be  (Engels)

 

Ontdek meer: Technologie voor de toekomst - MYRRHA

3D-simulaties en foto's van MYRRHA