SCK•CEN en Argentinië breiden samenwerking over nucleaire veiligheid uit

2018-06-27

Het Studiecentrum voor Kernenergie (SCK•CEN) stelt al dan meer vijftien jaar zijn expertise ter beschikking van de Argentijnse nucleaire veiligheidsautoriteit. Tijdens de prinselijke missie op 26 juni 2018 heeft het SCK•CEN met de exploitant NA-SA een Memorandum of Understanding ondertekend om de verlengde samenwerking tussen de twee partners te bezegelen.

Die bilaterale samenwerkingsovereenkomst werd ondertekend door Derrick Gosselin, voorzitter van Raad van Bestuur van het SCK•CEN, Hamid Aït Abderrahim, adjunct-directeur-generaal van het SCK•CEN, en Rubén Omar Semmoloni, directeur-generaal van NA-SA. De ondertekening vond plaats in aanwezigheid van Prinses Astrid en een Belgische parlementaire delegatie, onder wie minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders en staatssecretaris voor Buitenlandse Handel Pieter De Crem. Het SCK•CEN zal zijn kennis over materiaalveroudering verder inzetten om een veilige uitbating van de nucleaire sites in Argentinië en het toezicht erop te garanderen. “Dankzij de belangrijke studies die het SCK•CEN in onze faciliteiten uitvoerde, hebben we de toestemming om de uitbating van Atucha I te verlengen en hebben we een geüpdatet supervisieprogramma voor het reactorvat van Atucha II. Hierdoor kunnen we een veilige langetermijnoperatie van onze
centrales garanderen”, aldus Rubén Semmoloni, CEO van Nucleoelectrica de Argentina,
over het belang van 
deze samenwerking.

In 2002 legden het SCK•CEN en de Argentijnse exploitant NA-SA de eerste steen voor een langdurige samenwerking. “Toen hebben we op verzoek van de Argentijnse nucleaire veiligheidsautoriteit en NA-SA studies uitgevoerd voor de reactor Atucha I. We bestraalden in onze onderzoeksreactor BR2 een reeks monsters om het kuipstaal van het reactorvat te controleren en nauwkeurig te voorspellen of een veilige uitbating langer dan 40 jaar verzekerd kan worden. In de daaropvolgende jaren hebben we verscheidene veiligheids- en haalbaarheidsstudies voor de reactor Atucha II uitgevoerd. Dat leidde deels tot de opstart van de reactor op 3 juni 2014”, verduidelijkt Hamid Aït Abderrahim, adjunct-directeur-generaal van het SCK•CEN. "Wij verheugen ons over deze verlengde samenwerkingsovereenkomst en denken dat de Belgische en Argentijnse expertise ruimte geeft voor boeiende projecten op medisch vlak en in het domein van langetermijnoperatie van de Argentijnse kerncentrales.”