Memorandum of Understanding tussen Canada en België

2018-03-16

De onderzoeksinstallaties ARIEL, ISAC en MYRRHA werken samen voor de productie van zeldzame radio-isotopen

In het kader van het staatsbezoek aan Canada bekrachtigen TRIUMF en het SCK•CEN twee van 's werelds meest toonaangevende wetenschappelijke instellingen hun internationale samenwerking om hun expertise in de ontwikkeling van hun onderzoeksinstallaties te delen, namelijk ARIEL en ISAC in Canada en MYRRHA in België. Die onderzoeksinfrastructuren zijn gericht op het ontwikkelen van de productie van zeldzame isotopen en van kennis van versnellerfysica en technologie.

TRIUMF (Canadees centrum voor deeltjesversnelling) en het SCK•CEN (Belgisch Studiecentrum voor Kenenergie) hebben een ‘Memorandum of Understanding ondertekend om de samenwerking tussen de twee toonaangevende internationale onderzoeksinstellingen te formaliseren. Die bilaterale samenwerkingsovereenkomst werd ondertekend door Eric van Walle, directeur-generaal van het SCK•CEN, en Jonathan Bagger, directeur van TRIUMF, in aanwezigheid van de koning en koningin van België, minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders en staatssecretaris voor Buitenlandse Handel Pieter De Crem, tevens speciaal gezant van de federale regering voor het onderzoeksproject MYRRHA.

TRIUMF en het SCK•CEN zullen samenwerken op het gebied van de productie van zeldzame isotopen en schenken bijzondere aandacht aan onderzoek en technologie. De twee onderzoekscentra, die gemeenschappelijke doelen delen, openen zo samen een nieuw veld van mogelijkheden om hun troeven te benutten en de grenzen van ontdekking en innovatie te verleggen ten voordele van beide landen.

"Onze onderzoekscentra zijn krachtige motoren voor ontdekking en innovatie", verklaart Jonathan Bagger, directeur van TRIUMF. "De samenwerking van onze twee organisaties biedt de unieke mogelijkheid om onze troeven en infrastructuren zoals ARIEL, ISAC en MYRRHA, onze multidisciplinaire expertise en onze uitgebreide netwerken te benutten. Op die manier kunnen we de grenzen van het mogelijke verleggen ten voordele van de wetenschap en de samenleving."

"Wij verheugen ons over deze nieuwe samenwerkingsovereenkomst tussen onze twee landen", verklaart Eric van Walle, directeur-generaal van het SCK•CEN. "Het is absoluut noodzakelijk om onze expertise te delen, zodat we de nucleaire wetenschap en technologie kunnen vooruithelpenen het hoofd kunnen bieden aan grote maatschappelijke uitdagingen. Dankzij de onderzoeksinstallatie MYRRHA zullen we in staat zijn een technologische oplossing te bieden voor de behandeling van kernafval,
maar ook om nieuwe soorten medische radio-isotopen te ontwikkelen zoals alfastralers,
die essentieel zijn voor de behandeling van ziekten zoals kanker
. "