Een blik op de toekomst van nucleaire geneeskunde

2017-05-11

Op 11 mei organiseerde het Studiecentrum voor Kernenergie (SCK•CEN) in samenwerking met the European Isotope Transport Association (EITA) & Isotopes Services International (ISI) het 6e Symposium over medische radio-isotopen in Mechelen. Een honderdtal Belgische en Europese experts woonden in aanwezigheid van Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Astrid het Symposium bij om de nieuwste ontwikkelingen en uitdagingen in de sector te bespreken.

Het Symposium over medische radio-isotopen stond in het teken van toekomstige uitdagingen voor de nucleaire geneeskunde. Deze geslaagde editie heeft het record van het aantal deelnemers verbroken. Vele wetenschappers, professoren en professionals uit de sector waren aanwezig om de ontwikkeling in productie, transport en behandeling te bespreken. Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Astrid, die onlangs het SCK•CEN bezocht om jonge wetenschappers te ontmoeten, was ook aanwezig om vooruitgang in de nucleaire geneeskunde verder te ontdekken.

Alle aspecten van de logistieke flow van medische radio-isotopen werden aangekaart tijdens deze 6e  editie. Het start allemaal bij het begin, namelijk de productie. Het SCK•CEN is één van de grootste producenten ter wereld van medische radio-isotopen. Deze radio-isotopen zijn essentieel bij de diagnose en de behandeling van verschillende ziektes, waaronder kanker. Onderzoeksreactor BR2 produceert op jaarbasis ongeveer 65% van de wereldwijde vraag naar molybdeen-99. In 2016 werd de refurbishment van de onderzoeksreactor succesvol gefinaliseerd zodat de reactor zijn cruciale rol als producent kan blijven vervullen. Dankzij de Belgische radio-isotopenproductie krijgen jaarlijks 7 miljoen patiënten een diagnostisch onderzoek. 

“Het SCK•CEN voldoet aan de groeiende behoeften van de sector voor de productie van radio-isotopen”, verklaart Bernard Ponsard, Radioistopes Project Manager op het SCK•CEN. “We hebben onze onderzoeksreactor BR2 onlangs vernieuwd en we zijn bezig met de ontwikkeling van een nieuwe onderzoeksinstallatie namelijk MYRRHA. Dankzij innoverend onderzoek willen we een belangrijke bijdrage leveren aan de nucleaire geneeskunde door nieuwe types radio-isotopen te ontwikkelen die ziektes nog doeltreffender bestrijden en met minder schadelijke neveneffecten”.

 

  Van links naar rechts:
Herman De Croo, Minister van staat 
Cathy Berx, gouverneur van de provincie Antwerpen
HKH Prinses Astrid
Bart Somers, burgemeester van Mechelen
Frank Deconinck, erelid van de Raad van bestuur van het SCK•CEN
Yvan Bruynseraede, Professor emeritus aan de KU Leuven
Michel Giot, lid van de Raad van bestuur van het SCK•CEN