GUINEVERE with 100% bismuth core - a world first in support of MYRRHA core design validation!

2016-11-04

Op 17 oktober bereikte onze snelle reactor VENUS-F kriticiteit met een volledig nieuwe kern. Een nieuwe mijlpaal voor het SCK•CEN; we hebben de eerste Fast Bismuth Reactor ter wereld gerealiseerd!

Momenteel bevat de kern van VENUS-F een grote hoeveelheid bismut (Bi), vandaar de naam full Bi core simulation. Dit is een unieke configuratie om de nucleaire data van bismut te onderzoeken en ze te vergelijken met theoretische berekeningen. Tot nu toe zijn er nergens ter wereld al nulvermogen experimenten uitgevoerd met zoveel bismut. Er zijn dus zijn nog maar weinig gegevens beschikbaar over de eigenschappen en het gedrag.

"Wat we hier doen in VENUS-F is echt een wereldprimeur!" vertelt projectleider Anatoly Kochetkov die het belang van deze mijlpaal schetst. "De experimentele gegevens over bismut zijn in de eerste plaats essentieel voor de verdere ontwikkeling van MYRRHA, onze toekomstige onderzoeksinstallatie die gekoeld zal worden met een mengsel van lood en bismut. De nucleaire data zijn noodzakelijk om betrouwbare neutronische berekeningen te maken voor de reactorkern van MYRRHA en vormen ook de basis voor het vergunningsproces van de hele installatie."

 De nieuwe gegevens over bismut zijn daarnaast ook interessant voor de ruimere nucleaire gemeenschap in het kader van snelle reactoren en het meten van reactiviteit. De experimenten met de nieuwe kern van VENUS-F zijn nu gestart en lopen tot eind 2016.