Project Inspiration bij de finalisten voor Trofee Ondernemers voor Ondernemers

2016-10-20

Op dinsdag 18 oktober organiseerde de organisatie Ondernemers voor Ondernemers de derde editie van de trofee voor duurzaamste ondernemer. Dit evenement  bekroont het werk van Belgische ondernemers die het ondernemerschap en de economische groei in ontwikkelingslanden op een duurzame manier willen bevorderen. Het SCK•CEN was één van de gelukkige genomineerden met zijn project Inspiration.

 

Het SCK•CEN lanceerde Inspiration in samenwerking met ngo Congodorpen om chronische ondervoeding bij kinderen in de Democratische Republiek Congo te bestrijden met de teelt van spirulina, een soort alg die rijk is aan essentiële vitaminen en mineralen.

 

"Momenteel lijdt in Congo ongeveer 40% van de kinderen jonger dan vijf jaar aan chronische ondervoeding, met grote kindersterfte tot gevolg," vertelt Eric van Walle, directeur-generaal van het SCK•CEN. “Spirulina als voedingssupplement is een zeer concrete stap in de strijd tegen die ondervoeding. Wij bestuderen spirulina al meer dan 20 jaar in het kader van ons ruimtevaartonderzoek. Nu zetten we deze expertise in voor een humanitair project en we leggen grote nadruk op de overdracht van kennis: we reiken de spirulina niet zomaar aan, maar leren effectief hoe de Congolezen dit met beperkte middelen zelf lokaal kunnen telen en dit kunnen integreren in hun dagelijkse voeding."

 

Na de lancering van de spirulinateelt bij 50 Congolese families, zal Inspiration in samenwerking met het lokale gezondheidscentrum de spirulina introduceren in het voedingspatroon van 300 kinderen. Nadien kan het project uitgebreid worden naar andere regio's.

 

Naast de winnaar - het bedrijf DEME - en de andere finalisten, werd het SCK•CEN geprezen voor zijn werk in Congo door Alexander de Croo, vice-premier en minister van ontwikkelingssamenwerking. "Alle projecten die geselecteerd waren voor de trofee tonen hoe belangrijk het is om tijd en energie te investeren in initiatieven die een nieuwe dynamiek creëren in ontwikkelingslanden", vervolgt Eric van Walle. " Deze nominatie is een mooie bekroning voor de inspanningen van al onze vrijwilligers."

 

Volg het laatste nieuws over Inspiration op onze website.