Prestigieuze CERN Summer School strijkt neer in het SCK•CEN

2016-08-30

De vakantie zit erop voor de zowat vijftig studenten fundamentele fysica die tot de prestigieuze CERN Computing Summer School toegelaten zijn. Twee weken lang krijgen deze wetenschappers van overal ter wereld het voorrecht om een hoogstaand studieprogramma bij te wonen onder leiding van vermaarde professoren. Voor jaargang 2016 koos het CERN de onderzoeksinfrastructuur van het SCK•CEN in Mol uit. Professor Echkard Elsen, Director of Research & Computing van het CERN, kwam op maandag 29 augustus persoonlijk naar Mol om de zomeruniversiteit te openen en onderstreepte het belang van de kennisoverdracht tussen de twee onderzoekscentra.

Elk jaar selecteert het CERN, de Europese Organisatie voor Kernonderzoek met hoofdzetel in Genève (Zwitserland), enkele van de beste fysica-, informatica- en ingenieursstudenten ter wereld om deel te nemen aan een internationaal vermaard studieprogramma met conferenties, debatten, workshops en bezoeken aan onderzoeksinstallaties. Voor deze jonge wetenschappers is het een unieke kans om hun kennis op het vlak van informatica en experimentele en theoretische deeltjesfysica te vervolmaken.

Het SCK•CEN en de VUB organiseren samen jaargang 2016 van de CERN Computing Summer School. Twee weken lang zijn een vijftigtal studenten te gast op de site in Mol. Het is voor deze jonge wetenschappers een gedroomde gelegenheid om de hypergeavanceerde laboratoria en installaties van het Onderzoekscentrum te ontdekken en contacten te leggen met Belgische vorsers.

“We vinden het een hele eer dat het CERN ons heeft uitgekozen als gastinstituut voor deze prestigieuze zomeruniversiteit”, bevestigt Eric van Walle, directeur-generaal van het SCK•CEN. “We werken al verscheidene jaren mee aan de onderzoeksprojecten van het CERN over deeltjesversnellers, vooral in het kader van het MYRRHA-project. Dankzij onze performante onderzoeksinfrastructuur kunnen wij, net als het CERN, zeer geavanceerde technieken gebruiken om het fundamenteel onderzoek en de technologische toepassingen die hieruit voortvloeien, vooruit te helpen. Met onze BR2-onderzoeksreactor, die binnen deze context uniek is, kunnen we een revolutionaire technologie testen om nieuwe elementaire deeltjes op te sporen, de zogenaamde steriele neutrino’s. Dit is een veelbelovend onderzoeksdomein dat rechtstreeks verband houdt met de Nobelprijs 2015. We hechten ook veel belang aan de opleiding van de nieuwe generaties van wetenschappers. Via de SCK•CEN Academy bieden wij jongeren een brede waaier aan opleidingen aan op het vlak van nucleaire wetenschappen. We zijn dan ook bijzonder blij dat we de studenten van het CERN mogen verwelkomen.”

"België is een van de grondleggers van het CERN en is altijd een onwankelbare steun voor onze organisatie geweest, vanaf het ontstaan.", zegt Alberto Pace, Directeur van de CERN School of Computing. "We werken nauw samen in de verschillende onderzoekdomeinen in elementaire fysica. Het CERN en het departement Fysica van de VUB hebben samen aan het SCK•CEN voorgesteld om de CERN School of Computing 2016 te hosten. De lange traditie in onderzoek in elementaire fysica op de site, de ontwikkelde expertise en de infrastructuur van de campus maken van het SCK•CEN een ideale kandidaat om een zomerschool voor studenten in hun derde cyclus te organiseren. Onze school ontving kandidaturen van 25 verschillende naties en 28 verschillende instituten. De 50 beste studenten werden geselecteerd en krijgen de kans alle wetenschappelijke activiteiten van het SCK•CEN te ontdekken tijdens een cursus van twee weken."

Samenwerking om deeltjesversnellers te ontwikkelen

Via tal van Belgische en Europese partnerschappen heeft het Studiecentrum voor Kernenergie een ruime technologische expertise opgebouwd op het vlak van door versneller aangedreven systemen. Samen met verscheidene Belgische universiteiten neemt het SCK•CEN deel aan onderzoeksprojecten van het CERN, een wereldautoriteit op het vlak van versnellers.

Om deze kennisoverdracht te versterken, ondertekenden beide onderzoekscentra in 2013 een samenwerkingsakkoord over de versnellertechnologie en spallatiebronnen. Experts uit beide landen delen hun kennis en ervaring om tegelijk de HIE-ISOLDE-infrastructuur van het CERN en de ISOL@MYRRHA-infrastructuur van het SCK•CEN vooruit te helpen. Met behulp van de ISOL@MYRRHA-onderzoeksinfrastructuur, die in het kader van het MYRRHA-project tot stand kwam, kunnen niet alleen nieuwe experimenten worden uitgevoerd op het vlak van fundamentele interacties, kernfysica, atoomfysica, vaste stof fysica en biologie, maar kunnen ook nieuwe types van medische radio-isotopen worden geproduceerd.

Bijkomende info en programma van de CERN Computing Summer Schoolhttps://csc.web.cern.ch/

 

Meer informatie:

Samenwerkingsakkoord tussen het SCK•CEN en het CERN

Onderzoek naar steriele neutrino’s

SCK•CEN Academy