Meetploegen oefenen in de buurt van SCK•CEN

2016-03-15

Op woensdag 16 maart organiseert het Studiecentrum voor Kernenergie (SCK•CEN) een oefening voor de meetploegen van de federale Meetcel rond de bedrijfssite van het SCK•CEN in Mol.

De Meetcel is een team onder leiding van het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) dat radiologische metingen uitvoert. Het team bestaat uit experts van de Civiele Bescherming, Defensie, het SCK•CEN, het Instituut voor Radioelementen (IRE) en het Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen (FAVV).

De oefening kadert in het testen van het Nucleair en Radiologisch Noodplan voor het Belgische grondgebied, en heeft als doel om leden van de Meetcel op te leiden en de procedures in te oefenen. Meer specifiek zal er die dag geoefend worden op het gebruik van persoonlijk beschermingsmateriaal, het oprichten van een basiskamp (in Kasterlee), radiocommunicatie en het uitvoeren van metingen. 

Op 16 maart kunnen dus in de gemeente Mol, Dessel en Kasterlee leden van de Meetcel in radiologische beschermingsuitrusting waargenomen worden. Mogelijk zal de civiele bescherming op specifieke plaatsen een drone inzetten in het kader van deze oefening.

Voor verdere informatie: + 32 14 33 21 63.