MAGICS Instruments laat elektronica in nucleaire omgeving draaien

2016-02-16

Samenwerking KU Leuven/SCK•CEN: Van baanbrekend onderzoek tot spin-off

MAGICS Instruments werd eind oktober 2015 opgericht als spin-off bedrijf van KU Leuven en het Studiecentrum voor Kernenergie (SCK•CEN) en bouwt voort op zeven jaar onderzoek aan beide instellingen. MAGICS Instruments heeft een geavanceerde technologie ontwikkeld waarmee elektronische apparaten onder uitzonderlijk sterke straling (ruimte, nucleaire sector) toch kunnen blijven functioneren.

Blootstelling aan straling vermindert de levensduur en betrouwbaarheid van elektronica. MAGICS Instruments ontwikkelt chips die heel goed bestand zijn tegen radioactieve stralingen en andere elektromagnetische stralingen van meer dan 1 megagray1 (1 MGy). De chips blijven in hoge stralingsomgevingen tot duizend keer langer en betrouwbaar functioneren. De baanbrekende technologie van MAGICS Instruments biedt dan ook ongeziene mogelijkheden voor het gebruik van elektronica bij interventies tijdens nucleaire ongevallen, inspectie en ontmanteling van kerncentralesberging van radioactief afvalruimtevaartmissies en nieuwe nucleaire ontwikkelingen zoals kernfusie of de MYRRHA-onderzoeksreactor.

 

 

Commerciële toekomst


MAGICS Instruments is de ontbrekende schakel tussen de halfgeleiderindustrie en de nucleaire industrie”, zegt mede-oprichter Jens Verbeeck, CEO van MAGICS Instruments. “Onze technologie heeft zich al meermaals bewezen bij opdrachten van nucleaire bedrijven en zet de deur open voor een hele waaier aan elektronische toepassingen in nucleaire omgevingen. Met onze chips kunnen robots en inspectietools in kerncentrales worden ingezet om handelingen uit te voeren die voor mensen levensgevaarlijk zijn. Ook bij kernrampen zoals in Fukushima biedt onze technologie een enorme meerwaarde.

 

De ontwikkeling van een chip met hoge stralingsweerstand opent heel wat commerciële mogelijkheden. Op middellange termijn wil MAGICS Instruments totaaloplossingen aanbieden voor specifieke nucleaire toepassingen, zoals de ontmanteling van kerncentrales en het beheer van kernafval. "Het is onze ambitie om niet enkel elektronische onderdelen op de markt te brengen, maar ook geïntegreerde meetmodules", zegt CEO Jens Verbeeck.

 

 

Ondersteuning voor ondernemers


Oprichters van MAGICS Instruments, Jens Verbeeck en Ying Cao, hebben sinds 2008 hun expertise opgebouwd, in het bijzonder voor de ontwikkeling van de MYRRHA-installatie, onder leiding van professoren Paul Leroux en Michiel Steyaert (Departement Elektrotechniek van KU Leuven) en Wouter de Cock en Ludo Vermeeren (eenheid Onderzoek Instrumentatie en Controle van het SCK•CEN).

 

In samenwerking met onderzoekers van het SCK•CEN ontwierpen Jens Verbeeck en Ying Cao opstellingen om de chips te testen op extreem hoge stralingsdossissen.Het SCK•CEN stelde de bestralingsfaciliteiten van reactor BR2 ter beschikking en gaf ook toegang tot zijn uitgebreide kennis over de effecten van straling op materialen. Vincent Massaut, adjunct-directeur Business Developement & Support van het SCK•CEN, maakt deel uit van de raad van bestuur van MAGICS Instruments. Zijn ruime ervaring in fusieonderzoek en vroeger in ontmanteling van nucleaire installaties, waar zulke sensoren nuttig zullen worden, zal waardevol zijn.

 

Eric van Walle, directeur-generaal van het SCK•CEN: "We bieden doctoraatsstudenten geregeld bestralingsfaciliteiten voor het onderzoek dat ze doen. Geweldige ideeën die een meerwaarde tonen voor de maatschappij vinden vaak hun oorsprong in wetenschappelijk onderzoek. Maar een bijzonder idee of product volstaat niet. Er is ook een locomotief nodig. Wetenschappers die zelf enthousiast geloven in een commercieel vervolgverhaal."


"KU Leuven Research & Development (LRD) geeft ondernemende onderzoekers advies tijdens de oprichtingsfase van hun spin-offbedrijf en begeleidt hen bij de omzetting van een idee naar een volwaardige onderneming. LRD heeft zo al aan de wieg gestaan van meer dan honderd bedrijven. We zijn er enorm trots op dat MAGICS Instruments met zijn technologie een volledig nieuwe wereldwijde markt heeft gecreëerd”, legt David Germompré, Innovation Manager van KU Leuven Research & Development, uit.

 

De oprichters, het SCK•CEN, KU Leuven en het Gemma Frisius Fonds investeerden 350 000 euro in MAGICS Instruments nv. Het bedrijf telt vandaag 2 medewerkers. In 2020 mikt MAGICS Instruments op een team van 10 medewerkers met een omzet van 3 000 000 euro.

 

-------------------------

Gray is de eenheid van hoeveelheid geabsorbeerde ioniserende straling. De huidige state-of-the-art stralingsharde chips kunnen gewoonlijk zowat 10 000 gray aan (1 Mega = 1 000 000).


Meer info

http://www.magics.tech

 

Van links naar rechts:
Vincent Massaut, adjunct-directeur Business Developement & Support van het SCK•CEN
Jens Verbeeck, Chief executive officer & Director of MAGICS Instruments
Ying Cao, Chief technology officer & Director of MAGICS Instruments
Eric van Walle, directeur-generaal van het SCK•CEN