Minister Marghem prijst expertise SCK•CEN bij Internationaal Atoomenergieagentschap

2015-09-14

Onderzoeksreactor BR2 van het Studiecentrum voor Kernenergie staat volop in de belangstelling tijdens de jaarlijkse algemene vergadering van het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA), die van 14 tot en met 18 september plaatsvindt in Wenen. 

Minister van Energie Marie Christine Marghem bracht op de openingsdag een bezoek aan de Belgische stand. Eén van de blikvangers is een schaalmodel van het hart van BR2, een matrix met kanalen in beryllium. Reactor BR2 ondergaat op dit moment een verjongingskuur waarbij onder meer deze matrix vervangen wordt. De moderniseringsoperatie garandeert dat BR2 na de geplande heropstart midden 2016 opnieuw voor minstens 10 jaar operationeel zal zijn en zijn vitale rol in de productie van medische radioisotopen. Tot nu toe garandeerde BR2 25 % van de wereldvraag naar het meest gebruikte isotoop, molybdeen-99, met uitschieters tot 65 % in piekperiodes. Een deel van deze radio-isotopen wordt ook in België verwerkt door het Instituut voor Radio-elementen (IRE). Na de update zal onderzoeksreactor BR2 in staat zijn tot 100 % van de vraag te produceren.

Later op de dag werd de operatie uitvoerig toegelicht in een speciaal event rond de modernisering van BR2, in het bijzijn van minister Marie Christine Marghem, de Belgische ambassadeur in Oostenrijk, dhr. Willem Van de Voorde, dhr. Juan Carlos Lentijo, directeur van de divisie nucleaire brandstofcyclus en afvaltechnologie van het IAEA en Eric van Walle, directeur-generaal van het SCK•CEN. Reactor manager van BR2, dhr. Steven Van Dyck, presenteerde een overzicht van de moderniseringsoperatie van de reactor en de vooruitzichten voor isotopenproductie en onderzoek. Minister Marghem stond stil bij de pioniersrol die het Studiecentrum voor Kernenergie al meer dan 60 jaar speelt en was duidelijk over de toekomst;

“Ik ben ervan overtuigd dat we een eersterangs rol gaan blijven spelen in de ontwikkeling van innovatieve nucleaire toepassingen. België is vandaag, meer dan ooit, vastberaden hierin het voortouw te blijven nemen.” 
 

IAIEA general conference, ministers Maghem visits the Belgian booth

Van links naar rechts:
Willem Van de Voorde,
Belgisch ambassadeur in Oostenrijk
Marie Christine Marghem,
Belgisch minister van energie
Hamid Aït Abderrahim,
adjunct-directeur-generaal SCK•CEN