Chinese vice-premier Liu Yandong bezoekt SCK•CEN

2015-09-14

Het Studiecentrum voor Kernenergie had op maandag 14 september de bijzondere eer de Chinese vice-premier Liu Yandong te ontvangen. Ze werd vergezeld door verschillende (vice-)ministers waaronder de Chinese minister van Onderwijs en de vice-minister van Wetenschap en Onderzoek. Ook federaal staatssecretaris van Wetenschapsbeleid Elke Sleurs was present.

De 50-koppige Chinese delegatie wenste in de aanloop naar een bezoek aan de Europese Commissie het Studiecentrum voor Kernenergie te bezoeken. De vice-premier en de ministers brachten een kort bezoek aan het GUINEVERE-project. Deze unieke installatie is een operationeel schaalmodel van MYRRHA; de innovatieve onderzoeksinfrastructuur die het SCK•CEN ontwikkelt. 

Het Studiecentrum voor Kernenergie presenteerde het ondergrondse laboratorium HADES waar, in samenwerking met NIRAS, op 225 meter diepte onderzoek verricht wordt naar de definitieve berging van hoogactief en langlevend afval in klei. Ook de samenwerking met de China National Nuclear Corporation (CNNC) op het vlak van nucleaire brandstof en de activiteiten van de SCK•CEN Academy for Nuclear Science and Technology werden besproken. 

Het SCK•CEN is bijzonder vereerd met de komst van deze hoge Chinese delegatie. Eric van Walle, directeur-generaal: "We ervaren dit bezoek als een groot voorrecht en een bevestiging van de internationale reputatie van ons onderzoek en onze infrastructuur. De ontmoeting met de Chinese vice-premier en de ministers zal de goede contacten die we al 35 jaar onderhouden met de Chinese nucleaire instellingen ongetwijfeld nog versterken." 

Ook vice-premier Liu Yandong sprak de wens uit om de samenwerking tussen China en België, en met het SCK•CEN in het bijzonder, nog verder uit te uitbreiden. 

  Chinese vice premier Liu Yandong visits SCKCEN
  Van Links naar rechts
Peter Baeten, SCK•CEN, instituutsdirecteur geavanceerde nucleaire systemen, 
Derrick Gosselin, SCK•CEN, voorzitter raad van bestuur, 
Elke Sleurs, staatssecretaris van Wetenschapsbeleid
Lian Wang, Liaison officer SCK•CEN en China
Liu Yandong, Chinese vice-premier