SCK•CEN draagt bij aan nieuwe stage voor jongeren van het Euro Space Center

2014-04-10

Euro Space CentreOp 4 april riep het Euro Space Center de pers en het Federaal Wetenschapsbeleid bijeen om zijn nieuwe stage ‘Earth Camp’ officieel aan te kondigen. De stage is gericht op jongeren uit het secundair onderwijs die gepassioneerd zijn door wetenschappen en gaat over biodiversiteit en technologische innovaties. Voor het ‘Earth Camp’ werd een beroep gedaan op de expertise van het SCK•CEN.

Simulatie van een ruimtemissie, astronomie ontdekken, een raket bouwen: jaarlijks ontvangt het Euro Space Center (ESC) van Redu bijna 30 000 jongeren uit alle hoeken van de wereld voor een reis door de sterren. Dit jaar besloot dit Belgische ontdekkingscentrum, uniek in Europa, om zijn telescoop te richten op onze blauwe planeet en de biodiversiteit van nabij te bestuderen.

Tijdens de zomervakantie zal het ‘Earth Camp’ jongeren tussen 10 en 18 jaar de kans geven om op een ludieke wijze vertrouwd te raken met satellieten, gps-systemen, de verschillende ecosystemen en fotosynthese. En om buitenaardse wezens die in problemen zijn geraakt op een maan van Saturnus uit de nood te helpen, zullen de wetenschappers in spe zich ook buigen over het creëren van kunstmatige ecosystemen die ervoor moeten zorgen dat astronauten kunnen overleven tijdens lange ruimtemissies.

Deze laatste module is gebaseerd op het MELiSSA-project en werd uitgewerkt met de steun van het team Microbiologie van het Studiecentrum voor Kernenergie en het Europees Ruimteagentschap (ESA).

Om een antwoord te bieden op het probleem van de bevoorrading tijdens langdurige ruimtemissies, zoals naar Mars, ontwikkelde het MELiSSA-project immers een uniek recyclagesysteem dat toelaat om zuurstof en voedsel te produceren, maar ook om water te zuiveren. Dit project, dat ook werd opgenomen in de permanente tentoonstelling van het SCK•CEN over astronautenvoeding, zullen de jongeren hier ontdekken aan de hand van een experimentele opstelling op basis van spirulina, ontwikkeld door de microbiologen van het SCK•CEN.

“Het is altijd een plezier om met een team van dynamische en gepassioneerde onderzoekers te werken”, zegt Jean-Marcel Thomas, directeur van het Euro Space Center, enthousiast. “Het is niet de eerste en zeker niet de laatste keer dat we zullen samenwerken met het SCK•CEN. Vooral omdat we zijn bezield met diezelfde wens om kennis door te geven aan jongeren en om hun wetenschappelijke roeping aan te wakkeren.”

Ontdek meer over ons ruimtevaartonderzoek in de rubriek 'In de ruimte'.

Meer informatie over de activiteiten van het Euro Space Center: www.eurospacecenter.be