Reactoren Doel 3 en Tihange 2 stilgelegd na nieuwe testresultaten van SCK•CEN

2014-03-26

Naar aanleiding van nieuwe testresultaten van het Studiecentrum voor Kernenergie heeft Electrabel besloten om de geplande onderhoudsstops van de reactoren Doel 3 en Tihange 2 te vervroegen. Op 26 maart zijn beide reactoren stilgelegd.

In opdracht van Electrabel voerde het SCK•CEN in de eerste helft van 2013 een 500-tal tests uit naar de integriteit en de veiligheid van de reactorvaten van Doel 3 en Tihange 2. Op basis van die testresultaten gaf het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) groen licht om beide reactoren opnieuw op te starten. Wel vroeg het FANC om bijkomende tests die meer inzicht geven in het gedrag van het kuipstaal op lange termijn.

Omdat het Studiecentrum voor Kernenergie met onderzoeksreactor BR2 en specifieke laboratoria beschikt over unieke infrastructuren voor dit soort onderzoek, kreeg het de opdracht om een bestralingscampagne uit te voeren op materialen die representatief geacht worden voor het kuipstaal van de reactoren in kwestie. Na een bestralingscyclus van vier weken wordt een effect bekomen dat overeenstemt met 40 jaar bestraling in een traditionele reactor. Uit een test op bestraalde materialen is gebleken dat sommige resultaten niet voldoen aan de verwachtingen.

Het SCK•CEN bereidt een nieuwe bestralingscyclus in reactor BR2 voor om bijkomende materiaaltests uit te voeren. Die moeten toelaten een beter inzicht te krijgen in de huidige resultaten. De resultaten van de bijkomende tests worden verwacht vanaf 15 juni 2014.