Tom Shokaert laureaat ODISSEA prijs

2014-01-21

Op donderdag 16 januari vond in Brussel de proclamatie plaats van de ODISSEA prijs voor de beste masterthesis in verband met de ruimte. Tom Shokaert eindigde als tweede met zijn thesis getiteld "Possible scenarios to cultivate cyanobacteria on the Moon for life support".

Zijn onderzoek kadert in het MELISSA-project van de Europese Ruimtevaartorganisatie ESA. Het waarvan het SCK•CEN een van de grondleggers is. Voor lange ruimtemissies zoals naar Mars is het onmogelijk kom voldoende water en voedsel mee te nemen en al het afval op te slaan. MELISSA (Micro-Ecological Life Support System Alternative) is een kring van aan elkaar gekoppelde biologische reactoren om afvalwater, koolstofdioxide en organisch materiaal te recycleren tot drinkbaar water, voedsel en zuurstof.

Tom Shokaert behaalde een Master in geografie en was vorig jaar Manama (Master na Master)-student in de opleiding Space Studies (KU Leuven/UGent). Onder supervisie van Natalie Leys en Sarah Baatout voerde hij zijn thesisonderzoek uit op het SCK•CEN. Hij ontvangt dankzij de ODISSEA prijs 2000 euro voor zijn werk.

 Odissea prize proclamation

Philippe Courard, staatssecretaris voor Wetenschapsbeleid, reikte de prijzen uit in de salons van de Senaat in aanwezigheid van burggraaf Dirk Frimout, voorzitter van de jury, Sabine de Bethune, voorzitter van de senaat, en de senatoren van de werkgroep Ruimte.

Op initiatief van federaal Minister van Wetenschapsbeleid en de Belgische Senaat, wordt jaarlijks een ODISSEA prijs toegekend aan een of meerdere laatstejaarsstudenten aan een Europese universiteit of hogeschool. De naam verwijst naar de ODISSEA missie van november 2002 van de Belgische ESA-astronaut Frank De Winne aan boord van internationaal ruimtestation ISS.

Het SCK•CEN feliciteert Tom Shokaert met zijn uitmuntende prestatie en wenst hem veel succes in zijn verdere carrière.

Odissea prize proclamation
Van links naar rechts: Tom Shokaert, Sarah Baatout, hoofd Radiobiologie, Natalie Leys, hoofd Microbiologie

 

Foto's: Copyright Guy Goossens