Samenwerking IAEA (VN) en SCK•CEN concreet

2005-09-28

2005-09-28

Op 7 oktober wordt er een overeenkomst getekend tussen het SCK•CEN en het VN laboratorium van het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) te Seibersdorf (Oostenrijk).

Naar aanleiding van de formele ondertekening van dit akkoord zal de Directeur van het laboratorium Seibersdorf, Mevrouw Gabriele Voigt, een erkenningsplaat overhandigen aan het nucleaire onderzoekscentrum in Mol. Hiermee behoort het SCK•CEN tot één van de weinige nucleaire onderzoeksinstellingen die verkozen werden om deel te nemen aan de uitbouw van het kennis- en dienstennetwerk dat door het IAEA wordt opgericht om een wereldwijde organisatie uit bouwen van nucleaire laboratoria die samenwerken rond een aantal belangrijke nucleaire thema’s. Radio-ecologie is het eerste onderwerp van samenwerking, waarbij de invloed van radioactieve besmetting in de bodem en op planten wordt onderzocht. Sinds lang werken het SCK•CEN en het IAEA projectmatig samen. Door deze meer structurele coöperatie wordt niet alleen het SCK•CEN internationaal erkend als een centrum van uitmuntendheid, maar wordt ook het radio-ecologisch onderzoek in België en Europa verder verstevigd.

Deze samenwerking past in de politiek van het SCK•CEN om met Europese en Internationale partners een structurele samenwerking uit te bouwen, zoals met het expertisecentrum voor energie NRG in Petten (Nederland).

Het laboratorium van Seibersdorf is een nucleair onderzoekscentrum dat het Internationaal Atoomenergie Agentschap ondersteunt bij de realisatie van zijn projecten en programma’s. Naast onderzoek op het vlak van de proliferatie van nucleaire materialen en technologieën, waarvoor het wereldwijd gekend is, lopen er in dit labo ook diverse programma’s van duurzame ontwikkeling waarbij nucleaire technologie een rol speelt ( b.v. uitroeien van malaria en fruitvlieg, ontwikkelen van nieuwe plantensoorten, ter beschikking stellen van referentiematerialen voor nucleair onderzoek, etc.).

U wordt uitgenodigd op de officiële plechtigheid ter gelegenheid van de ondertekening van de overeenkomst. Er wordt u de gelegenheid geboden om de betrokken SCK•CEN-laboratoria te bezoeken. Onze laboratoria waar we genetisch onderzoek verrichten voor de European Space Agency (ESA) zullen we eveneens voor u openstellen.

U krijgt ruim de tijd om Mevrouw Voigt vragen te stellen.

Programma

12u00 Inschrijving en broodjesbuffet – Club-House
12u45 Bezoek radio-ecologie en ruimtevaart laboratoria
14u15 Einde rondleiding en transfer Club-House
14u30 Ceremonie

  • Inleiding Prof. Dr. Frank Deconinck voorzitter SCK•CEN
  • Presentatie door Gabi Voigt directeur IAEA laboratorium Seibersdorf
  • Overhandiging van erkenningsteken en ondertekening overeenkomst

16.00 Receptie